avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 464 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Nedumerire
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Nedumerire

Buna ziua, am si eu o intrebare daca se poate sa ma ajutati si pe mine, 30 noiembrie si 1 decembrie sunt zile libere date de stat, eu lucrez in 4 schimburi la o firmă, în zilele menționate mai sus pica tura mea normală, firma ma anuntat ca orele sunt plătite normal si nu suplimentar si daca nu ma prezint la muncă o sa mi se ia din orele suplimentare. Intrebarea mea este daca procedează corect firma respectiva? Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:41, 15 Noiembrie 2019
Nu procedeaza corect ... chiar daca este tura dvs, legea trebuie respectata.

Pentru munca desfasurata in zilele de sarbatoare legala, salariatul beneficiaza:
- compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile. In ziua respectiva in care i se va compensa ziua de munca dintr-o zi de sarbatoare legala, nu i se va acorda salariul.

sau

- in cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

Art. 142. C.mun.
(1) Salariatilor care lucreaza in unitatile prevazute la art. 140, precum si la locurile de munca prevazute la art. 141 li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile.
(2) In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Zile libere 2019 Buna ziua, In legatura cu 30.11.2019 zi libera de la stat, existand si program de lucru sambata si mai multe schimburi, de obicei, cei care lucreaza sambata ... (vezi toată discuția)
Ore suplimentare GeorgePop19 GeorgePop19 Bună ziua. La locul de munca orele suplimentare nu sunt plătite dublu și nici zi libera nu este acordata dacă ai fost plătit deja dublu într-o zi de ... (vezi toată discuția)
Munca in zilele de sarbatoare legala si munca in repaus saptamanal essa essa Exista posibilitatea sa nu ai dreptul la spor pentru munca in zilele de sambata si duminica sau sarbatoare legala?? Lucrez la o statie de tratare a apei,in ... (vezi toată discuția)