Angajat cu concediu medical de 18 luni 2 oct.2018 pana la 2 mai 2020 , diagnostic de neopalzie, mai beneficiaza de concediu de odiha dupa 2 mai 2020 ,cat si de zilele suplimentare pentru grad accentuat de handicap ? Cu respect.
1. Constituția României – art. 148. Integrarea în Uniunea Europeană
„(2) (…), prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum și celelalte reglementări comunitare cu caracter obligatoriu, au prioritate față de dispozițiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare”.
2. Directiva 2003/88/CE a Parlamentului European și a Consiliului din data de 04 noiembrie 2003 (denumită în continuare Directivă) privind organizarea timpului de lucru, potrivit căreia concediile medicale nu diminuează durata concediului de odihnă.
3. Codul Muncii - art. 145 „(2) Durata efectivă a concediului de odihnă anual se stabilește în contractul individual de muncă, cu respectarea legii și a contractelor colective de muncă aplicabile”.
„(4) La stabilirea duratei concediului de odihnă anual, perioadele de incapacitate temporară de muncă și cele aferente concediului de maternitate, concediului de risc maternal și concediului pentru îngrijirea copilului bolnav se consideră perioade de activitate prestată.
În concluzie, raportat la analiza dispozițiilor legale, a practicii și jurisprudenței naționale și internaționale cu referire la art. 7 alin. (2) din Directiva 2003/88/CE a Parlamentului European și a Consiliului privind anumite aspecte ale organizării timpului de muncă, salariatul are dreptul la indemnizația pentru concediul de odihnă, chiar dacă s-a aflat întregul an în concediu medical sau într-o parte a acestuia.
De asemenea, pe perioada existentei incadrarii in grad de handicap se cuvin zilele suplimentare de concediu de odihna.