Am contract de munca din 19.03.2007,astazi am fost chemata de sef ,care mi-a comunicat ca de maine(3.12.2009)face actele pt. desfacerea contractului de munca pentru incompetenta(deci fara a-mi acorda somaj)Pe durata desfasurari contractului nu am primitit nici o sanctiune si nu mi-sa comunicat nici o data ca as fi incopententa si nu as face fata postului .Este adevarat ca in ultima perioada nu mi-au mai dat de munca( ultimele cateva zile )Ma pot obliga sa-mi semnez demisia?cum mapot apara ?ce pot face pentru a obtine somaj,firma neacordand,tinand cont ca nu eu doresc iecetareaCIM?Multumesc anticipat pt.sfaturi..
Dac vor face greseala sa va inceteze CIM ptr incompetenta trebuie sa mergeti la tribunalul de care apartineti cu domiciliul si sa depuneti o contestatie la decizia de incetare in termen de 30 zile de la comunicarea deciziei.
Aveti toate sansele sa castigati ptr ca angajatorul nu a indeplinit procedura standard in acest caz. Veti putea beneficia, la sfarsitul rpocesului, de plata salariilor de care ati fi beneficiat pe perioada scursa de la concediere precum si de reintegrarea in munca.
Ca sa intelegi despre ce este vorba........ concedierea pe motive de incompetenta profesionala este cea mai greu de realizat de catre angajator. Ptr ca aceasta incompetenta trebuie demonstrata. trebuie sa existe o comisie care sa va evalueze profesional, care sa constate ca nu mai faceti fata profesional, sa va ofere un nou loc de munca in concordanta cu aptitudinile dvs si numai in ultimul caz sa va desfaca CIM.
Trebuie insa sa va spun ca daca angajatorul va desface CIM cu art. 61 d) din Codul muncii, adica ptr necorespundere profesionala, aveti dreptul la somaj. De asemeena aveti dreptul la o perioada de preaviz care nu poate fi mai mica de 15 zile lucratoare.
Sa inteleg ca nueste legal sa ma concedieze asa, dar in vitor cum pot eu demonstra ca aceasta este adevarata cauza aconcedieri si nu alta?Pot sa le adresez o cerere pt. a nu face acest lucru pt. a avea o dovada scrisa ,incontestabila a intentiilor dumnealor?
Art. 63. - Codul muncii
(2) Concedierea salariatului pentru motivul prevăzut la art. 61 lit. d) poate fi dispusă numai după evaluarea prealabilă a salariatului, conform procedurii de evaluare stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil, încheiat la nivel naţional, la nivel de ramură de activitate sau de grup de unităţi, precum şi prin regulamentul intern.″
Pentru a va concedia in baza art.61 lit.d) trebuie sa parcurga o intreaga procedura, nu va poate concedia asa doar ca a constatat el ca nu mai corespundeti profesional.
Dovada concedierii se va face cu decizia de concediere, in care este prevazut articolul in baza caruia v-a incetat contractul.
Nu trebuie sa faceti nici o cerere. Pana la urma, daca angajatorul greseste pasii, sau ii omite, este in avantajul dvs. Ptr ca veti castiga mult mai usor in instanta.
Lasati-l sa faca ce-l taie capul. Poate greseste!
Incetarea c.i.m. in baza art.61 lit.d C.mun. da dreptul fostului salariat de a beneficia de indemnizatia de somaj , numai daca indeplineste si cealalta conditie prebvazuta de lege pentru acordarea acesteia, si anume : un stagiu minim de cotizare de 12 luni in ultimele 24 de lumni premergatoare datei depunerii cererii.
Art. 77. – (1) Salariatul poate fi concediat pentru motive de necorespundere profesionala, cu respectarea procedurii de evaluare prealabila, stabilita prin prezentul contract colectiv de munca.
(2) Evaluarea salariatului pentru necorespundere profesionala se face de catre o comisie numita de catre angajator. Din comisie va face parte si un reprezentant al sindicatului, desemnat de acesta, al carui membru este salariatul în cauza.
(3) Comisia va convoca salariatul si îi va comunica acestuia în scris, cu cel putin 15 zile înainte:
a) data, ora exacta si locul întrunirii comisiei;
b) modalitatea în care se va desfasura examinarea.
(4) Examinarea va avea ca obiect activitatile prevazute în fisa postului salariatului în cauza.
(5) In cazul introducerii de noi tehnologii, examinarea salariatului se va referi la acestea numai în masura în care salariatul în cauza a facut obiectul formarii profesionale în respectiva materie.
(6) Necorespunderea profesionala poate fi sustinuta de comisie prin dovezi de îndeplinire necorespunzatoare a sarcinilor profesionale, prin examinare scrisa, orala, practica si alte probe.
(7) In cazul în care salariatul îsi pierde aptitudinile profesionale din motive medicale, angajatorul îi va asigura, în limitele disponibile, un alt loc de munca. In situatia în care nu dispune de astfel de posibilitati, angajatorul va apela la autoritatea publica locala pentru ocuparea fortei de munca, în vederea solutionarii.
(8) In cazul în care, în urma examinarii, salariatul este considerat necorespunzator profesional de catre comisie, acesta are dreptul de a contesta hotararea comisiei în termen de 10 zile de la comunicare.
(9) Daca salariatul nu a formulat contestatia în termenul prevazut la alin. (8) sau daca dupa formularea contestatiei si reexaminarea hotararii comisiei, aceasta este mentinuta, angajatorul poate emite si comunica decizia de desfacere a contractului individual de munca al salariatului, pentru motive de necorespundere profesionala. Decizia astfel emisa va contine rezultatul cercetarii prealabile a salariatului în cauza.
Evaluare profesionala
ady09
Codul Muncii prevede ca ,in cazul desfacerii CIM pe durata determinata din motive imputabile angajatujlui cf art.61 lit.d-pregatire profesionala_anterior ... (vezi toată discuția)
Concediere
vasileid
buna ziua, se poate ca dupa mai mult de 1 an de concediu medical, la revenirea la locul de munca sa fi testat in plan profesional si sa fi demis pe motive de ... (vezi toată discuția)