avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 822 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Scoatere imobil de sub ipoteca
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Scoatere imobil de sub ipoteca

Buna ziua!
Spuneti-mi, va rog, in cazul unui contract de credit garantat printr-o ipoteca, se pot scoate de sub ipoteca unul sau mai multe imobile cu care s-a garantat, in conditiile in care o parte din credit a fost rambursat, iar valoarea ipotecii este mai mare decat suma care a ramas de rambursat? Cred ca este nevoie si de acordul bancii cu care s-a contractat imprumutul, dar care ar fi procedura in acest caz? Cum se procedeaza legal?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: anca dumitru , utilizator 11:18, 27 Noiembrie 2010
Banca care detine ipoteca trebuie sa emita adresa prin care sa specifice suma achitata si sa solicite scoaterea imobilului respectiv de sub ipoteca.
Adresa se depune la OCPI impreuna cu formularul tip pe care il gasiti acolo. Tot la OCPI se achita si taxa corespunzatoare.
Sigur ca banca poate securiza creanta cum doreste mai bine. Oricum valoarea acestor garantii este ipotetic si din punctul de vedrea al bancilor este foarte importanta valoarea de vanzare fortata, cu mult mai mica decat o valoare de piata. Daca urmeaza sa cititi contractul o sa observati ca puteti solicita dar depinde de banca daca vrea sau nu sa elibereze o garantie de sarcini. Nu cred ca se va intampla asa ceva in conditiile economice, cand executarea silita, desi ultima masura de recuperarea a creantelor, de cele mai multe ori este soldata cu partiale reusite/
Si daca banca nu vrea sa-si dea acceptul de a scoate de sub ipoteca un imobil eu ce pot face? Am facut evaluarea imobilului si a iesit cat mi-a cerut banca.
Acum banca imi cere sa rambursez 1/3 din credit. Evident ca nu am acesti bani.
Sa inteleg ca nu am ce face? Stau cu 3 imobile blocate sub ipoteca, cand evaluarea a aratat ca ar fi suficient unul singur? Platesc asigurari si nici nu pot vinde ?
Astazi voi depune o reclamatie la OPC pentru a sesiza faptul ca baca nu isi da acceptul de scoatere de sub ipoteca a doua dintre cele 3 imobile ipotecate. La semnarea creditului banca a solicitat ca ipoteca sa acopere 130% din credit. Intre timp noi am construit 2 case (pe terenul ipotecat) si am solicitat eliberarea de ipoteca pentru 2 imobile, aratand printr-o evaluare curenta ca ceea ce ramane reprezinta atat cat a cerut banca la inceputul contractului (cu 30% peste credit).
Consider ca pe intreg parcursul derularii contractului interesele economice a celor doua parti trebuie sa ramana aceleasi de la inceput.
Un articol din contract zice asa: “Daca vreo prevedere a prezentului contract, pentru indiferent ce motiv, nu mai este legala sau nu mai angajeaza ferm partile, celelalte prevederi nu vor fi afectate. Partile se obliga ca intr-o asemenea situatie sa incheie in cel mai scurt timp actele necesare modificarii contractului care ar duce la acelasi rezultat legal si/sau economic care s-a avut in vedere la incheierea prezentului contract.”
Cu alte cuvinte, consider ca fiind abuziva decizia bancii de a-mi solicita sa garantez creditul cu garantii sumplimentare atat timp cat evaluarea autorizata a aratat ca banca este acoperita 130%. Daca ma puteti ajuta cu un avocat cu experienta pe astfel de probleme, v-as fi recunoscator.
Parerea mea este sa mai negociati cu banca. Procesele nu va vor duce nicaieri, instanta nu poate modifica la cererea unei parti contractul acestora. Contractul este legea partilor.
Trebuie sa ganditi practic si intelept. Cu ce va deranjeaza ipoteca? Daca doriti sa vindeti, concentrati-va pe a obtine acordul bancii in acest sens, sau pe a obtine un avans de pret suficient de mare pentru ca dvs. sa rambursati 1/3 din credit cat va cere banca pentru a ridica ipoteca. Poate din vanzarea unui singur imobil rambursati tot creditul.
Depuneti la banca oferta scrisa a cumparatorului pentru imobilele ipotecate, impreuna cu cererea dvs. ca banca sa-si dea consimtamantul pentru vanzare. In mod cert veti obtine un acord conditionat de rambursarea integrala sau partiala a creditului - ramane sa negociati.
Nu m-as increde in locul dvs. in evaluari, ele sunt doar estimative si nu niste valori batute in cuie. Banca poate obtine evaluari de la alt expert la jumatate din valorile pe care le-ati obtinut dvs. - si probabil asa s-a si intamplat - evaluatorul intern a opinat ca evaluatorul dvs. a fost mai generos cu 1/3 la pretul estimat, si de aceea pentru a pastra proportiile vi s-a cerut sa rambursati 1/3 din credit.
Mai exista si posibilitatea ca in contractul de credit sa fie vreo clauza de neangajare a bancii, in sensul ca poate sa-si retraga oricand creditul daca asa considera de cuviinta. Asa ca, negociati, negociati, negociati.
O alta optiune este un credit nou, de refinantare, pe care sa-l garantati doar cu 1 imobil din cele 3.

Alte discuții în legătură

Evaluare imobil cu expert tehnic judiciar dumiflorin dumiflorin Am depus la banca o evaluare a unui imobil facuta de catre un evaluator autorizat ANEVAR. Banca crede ca evaluatorul a exagerat (a evaluat mai mult) si mi-a ... (vezi toată discuția)
Achizitionare imobil ipotecat alexandru-fiscu alexandru-fiscu Doresc achizitionarea unui imobil (ap 3 camere) asupra carui exista o ipoteca.(cumparat prin credit ipotecar). In prezent creditul ipotecar insumeaza aprox ... (vezi toată discuția)
Scoatere ipoteca p_cris02 p_cris02 Acum 3 ani am contractat un credit in valoare de 53.000 Euro, pentru care am ipotecat doua proprietati (una evaluata la 56.000 Euro, cealalta la 36.000 Euro). ... (vezi toată discuția)