avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2001 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Scoatere imobil de sub ipoteca
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Scoatere imobil de sub ipoteca

Buna ziua!
Spuneti-mi, va rog, in cazul unui contract de credit garantat printr-o ipoteca, se pot scoate de sub ipoteca unul sau mai multe imobile cu care s-a garantat, in conditiile in care o parte din credit a fost rambursat, iar valoarea ipotecii este mai mare decat suma care a ramas de rambursat? Cred ca este nevoie si de acordul bancii cu care s-a contractat imprumutul, dar care ar fi procedura in acest caz? Cum se procedeaza legal?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: anca dumitru , utilizator 11:18, 27 Noiembrie 2010
Scoaterea de sub ipoteca imi este necesara deoarece cele doua imobile nu imi apartin (apartamentul este al parintilor,iar celalalt imobil al sorei mele), deci nu este vorba de nici o vanzare, drept pentru care nu am de unde face rost de partea din credit pentru rambursare.
Evaluatorul este al bancii, este agreat de ei, iar suma la care a iesit evaluarea a fost singura conditie pusa de banca pentru a elibera ipoteca. Eu chiar am solicitat evaluatorului sa se limiteze la suma ceruta de banca, pentru a plati o asigurare mai mica locuintei. Doar ca acum banca s-a razgandit si pune noi conditii. Asta e problema. Am intrebat banca daca doreste o noua evaluare si mi-a raspuns ca nu si ca o evaluarea mai "generoasa" nu ar ajuta cu nimic. Doar ca vrea rambursarea partiala a creditului, ca o noua conditie impusa.
Contractul semnat nu face referire la o astfel de clauza, ci se mentioneaza doar ca ipoteca se va ridica dupa stingerea creditului si a tuturor comisioanelor.
Daca nu reusiti pe cale amiabila, sau in urma plangerii depuse la OPC, puteti incerca sa formulati o actiune in instanta prin care sa obtineti obligarea bancii la radierea a doua ipoteci din cele trei, in temeiul articolului citat de dvs.
Este, cred, mai mult o problema de "bucatarie interna a bancii" si nu o problema de ordin juridic...
Verificati daca in contract se face referire la o ipoteca sau la mai multe ipoteci...
Ce e de facut in cazul in care banca nu-mi raspunde la solicitare? In contract ne e prevazuta vreo astfel de situatie...
Au trecut mai bine de 60 de zile si nu am primit nici un raspuns oficial, doar la telefon. Am tot sunat si am dat si mail solicitand raspuns oficial, insa mi s-a raspuns sa am rabdare... Ce mai pot face in afara de reclamatie la OPC si BNR ?
In sfarsit s-a decis banca sa-mi elibereze de sub ipoteca unul din imobile (dupa 12 luni de tatonari).
Acum imi cere sa semnam un act aditional la contract (in prezenta notarului) si un act aditional la contractul de ipoteca. Mi se pare prea complicat si costisitor…sa dau iar bani la notar, sa strang toate partile implicate la sediul bancii pt semnaturi...unii ar trebui sa vina de peste hotare sa semneze la banca.
Nu ar fi mai simplu sa imi dea scris ca este de acord cu radierea ipotecii ? Sau nu ar fi deajuns…
Stii cineva care sunt pasii necesari radierii unei ipoteci de catre o banca ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Evaluare imobil cu expert tehnic judiciar dumiflorin dumiflorin Am depus la banca o evaluare a unui imobil facuta de catre un evaluator autorizat ANEVAR. Banca crede ca evaluatorul a exagerat (a evaluat mai mult) si mi-a ... (vezi toată discuția)
Achizitionare imobil ipotecat alexandru-fiscu alexandru-fiscu Doresc achizitionarea unui imobil (ap 3 camere) asupra carui exista o ipoteca.(cumparat prin credit ipotecar). In prezent creditul ipotecar insumeaza aprox ... (vezi toată discuția)
Scoatere ipoteca p_cris02 p_cris02 Acum 3 ani am contractat un credit in valoare de 53.000 Euro, pentru care am ipotecat doua proprietati (una evaluata la 56.000 Euro, cealalta la 36.000 Euro). ... (vezi toată discuția)