Buna ziua , as avea si eu o curiozitate , am primit o oferta de job de acasa si cand am povestit cu ei mi-au cerut un numar vat am inteles ca trebuie sa mi fac un pf sau pfa , intrebarea este din suma care o primesc cat trebuie sa dau la stat , nu ma gandesc sa ma trec ca angajar doar administrator .
Miltumesc anticipat !!
george-neagu
Moderator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Pentru inceput, trebuie sa intelegeti ca daca va autorizati la registrul comertului ca si pfa cu un cod caen (intrebati pe cel pentru care urmeaza sa prestati acea activitate ce cod caen va trebuie caci o sa va ceara asta cant mergeti sa va infiintati acel pfa), nu se discuta nici de angajat, nici de administrator.
Ca pfa veti incheia un contract de prestari servicii cu beneficiarul.
Lunar veti presta ceea ce e trecut in contract detaliat ca trebuie sa faceti.
La final de luna veti incheia un raport de activitate semnat de dumnevoastra si de beneficiar prin care el confirma ca v-ati facut treaba asa cum el a cerut-o, cat ati facut ca si bucati si in baza acestui raport de activitate, ca pfa veti completa o factura si o chitanta (daca va plateste in numera) sau puteti sa va incasati banii si in contul bancar al pfa.
Deci pe pfa veti avea aceste incasari adunate pe tot anul, ca si venit anual, si separat, platile facute pe pfa in timpul anului, ca si cheltuieli anuale.
Veti avea un venit net anual adica venitul anual - cheltuielile anuale de mai sus. La acesta se aplica 10% si va da impozitul pe venitul din activitatea independenta pe care trebuie sa-l platiti la stat pana pe 15 martie anul urmator, pentru anul precedent.
Separat de acesta, daca venitul net anual de mai sus este peste plafonul a 12 salarii minime brute pe economie, adica de exemplu in acest an acest plafon a fost 24960 lei, obligatoriu va trebui sa platiti pe pfa si contributiile sociale 10% sanatatea (cass) si pensia 25% (cas). Aceste procente se aplica doar la valoarea plafonului.
Daca venitul net anual de mai sus este sub plafonul a 12 salarii,nu mai platiti contributiile sociale.
Declararea prin depunerea declaratiei unice si plata la contributiile sociale se face la fel ca si la impozitul pe venitul din activitatea independenta si la acelasi termen.