O Intreprindere Individuala care desfasoara o activitate cuprinsa in Nomenclatorul activităţilor independente, care nu are salariati, poate opta pentru impozitare pe baza de norma de venit?
Raspuns primit la administratia fiscala dintr-un judet: NU, pentru ca intreprinderile individuale pot angaja, iar ei nu au cum sa stie daca am angajati sau nu.
Raspuns primit la administratia fiscala dintr-un sector bucurestean: DA
Pe cine sa cred? Sa depun declaratia 220 cu bifa pe NORMA DE VENIT si sa astept sa vad ce decid ei (stiind ca decizia va dura doi ani)?
Cum pot dovedi ca nu am salariati?
Multumesc mult.
Nu sunt foarte surprins de ceea ce scrieti, mai ales ca aplicarea unitara a legislatiei in Romania pare sa devina chiar o notiune de neinchipuit. Iar aplicarea legii in mod ...individualizat si ..."personalizat":D de catre orice functionar la orice ghiseu, o obisnuinta!
Cu toate acestea va voi indica sa apelati la prevederile art.55 pct.(1) din Codul fiscal (.571/2003 actualizata), care prevede: "sunt considerate venituri din salarii toate veniturile.....obtinute de o persoana fizica ce desfasoara o activitate in baza unui CIM..........etc."
Pe cale de consecinta, proba existentei legale a angajatilor este data de existenta contractelor individuale de munca, contracte care se declara la ITM si/sau se inscriu in registrele de evidenta a salariatilor (unde exista) si in cartile de munca. Va propun deci sa intrebati acelasi functionar de unde stie fiscul cum sa impoziteze veniturile din salarii. Si va indic sa luati si o adeverinta de Ia ITM prin care sa vi se certifice faptul ca nu aveti angajati, nefiind inregistrat niciun CIM.
O alta cale nu prea vad, iar una in instanta cu obligarea administratiei fiscale sa va admita cererea si sa va inscrie in evidente cu impozitarea pe baza de norma de venit, desi nu este imposibila, nici prea intalnita (de mine cel putin) nu prea stiu sa fie!
Va urez succes in activitate si in lupta pt. convingerea vajnicilor functionari!
art. 49, alin. 1, cod fiscal:
venitul net dintr-o activitate independentă, care este desemnată conform alin. (2) şi care este desfăşurată de către contribuabil, individual, fără salariaţi, se determină pe baza normelor de venit.
puteti opta pentru stabilirea venitului net anual din activităţi independente pe baza normelor de venit pana in momentul in care veti avea angajati.
din acel moment va trebui sa conduceti evidenta contabila in partida simpla si se vor aplica prevederile pctului 49 din normele metodologice:
"Contribuabilii care în cursul anului fiscal nu mai îndeplinesc condiţiile de impunere pe bază de normă de venit vor fi impuşi în sistem real de la data respectivă, venitul net anual urmând să fie determinat prin însumarea fracţiunii din norma de venit aferentă perioadei de impunere pe bază de normă de venit cu venitul net rezultat din evidenţa contabilă"
Case de marcat
adibocu
cine ma poate lamurii daca instructorii auto PFA CU NORMA DE VENIT trebuie sa foloseasca si case de marcat?
ce alte acte trebuie sa intocmeasca(registre ... (vezi toată discuția)