Instruirea prevazuta de HG 1425 art. 82 se aplica si la depozite ge n ARABESQUE ? Dupa un control al ITM s-a dispus ca toate persoanele din exterior deci clientii sa fie instruiți pe fișe colective de instructaj. Este corect?
.
Cred ca problema dvs. nu este expusa corect. Inspectorii de munca nu va cer sa instruiti oamenii ca si cum acestia ar patrunde in incinta depozitelor dvs. ci pentru ca se prezinta la rampa de incarcare si exista riscuri de accidentare la manipularea/ incarcarea marfii/ preluarea marfii.
Problema mea consta in modul de aplicare al prevederilor HG nr. 1425 art. nr. 82 la accesul liber si necontrolat al persoanelor din exterior in incinta societatii. Ce se intampla cand un client de la Metro trage de un bax de apa minerala din raft, il scapa peste picior si se accidenteaza ajungand la spital cu fractura de falanga? Va fi acuzata persoana juridica pentru ca nu a instruit clientul conform prevederilor legale mentionate? Cazul prezentat este doar un exemplu insa eu caut un raspuns general. In instanta, lipsa instruirii ar atrage raspunderea persoanei juridice, iar victima ar putea solicita despagubiri. Nu credeti ca se deschide o cutie a pandorei?
Exemplul dat de dvs. cu baxul de la Metro nu are legatura cu instruirea cumparatorilor. Tragand de baxul din raft si scapandu-l pe picior este problema cumparatorului.
Nu ati citit cu atentie comentariul meu. Sunt aspecte total diferite.
Cititi mai atent masura sigur nu se refera la "persoane" ci la lucratorii din exterior, Vedeti cum a fost incadrata neconformitatea in legislatia SSM.
ART. 82 alin. (2) din NM de aplicare a Leg 319/2006 aprobate prin HG 1425/2006
Pentru lucratorii din intreprinderi si/sau unitati din exterior care desfasoara activitati pe baza de contract de prestari de servicii, angajatorul beneficiar al serviciilor va asigura instruirea lucratorilor respectivi privind activitatile specifice intreprinderii si/sau unitatii respective, riscurile pentru securitatea si sanatatea lor, precum si masurile si activitatile de prevenire si protectie la nivelul intreprinderii si/sau unitatii, in general.
(3) Instruirea prevazuta la alin. (1) si (2) se consemneaza in fisa de instruire colectiva, conform modelului prezentat in anexa nr. 12.
Nu este vorba de lucratori din exterior ci de persoane:
ART. 82
(1) Pentru persoanele aflate în întreprindere şi/sau unitate cu permisiunea
angajatorului, cu exceptia altor participanti la procesul de muncă, aşa cum sunt
definiti potrivit art. 5 lit. c) din lege, angajatorul stabileşte, prin regulamentul intern sau prin regulamentul de organizare şi functionare, durata instruirii şi reguli privind instruirea şi însotirea acestora în întreprindere
şi/sau unitate.
Ce se intelege prin persoane aflate in intreprindere/unitate cu permisiunea angajatorului?
Proba de lucru
Akhenaton81
Proba de lucru
este legal dpdv al ssm ca diferite persoane sa intre in incinta fabrica pentru a da o proba de lucru , cel mai des caz proba de sudura? ... (vezi toată discuția)
Intrebare
Akhenaton81
In santier imi intra zilnic un numar mare de autobasculante cu pamant, de la 2 firme cu care avem contract de prestari servicii. Cum ma sfatuiti sa rezolv ... (vezi toată discuția)