avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1874 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Schimbare neobisnuita nume la casatorie posibila?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Schimbare neobisnuita nume la casatorie posibila?

Problema se pune in felul urmator:
El are un nume de familie compus din 2 nume/cuvinte
Ea un nume de familie format dintr-un singur cuvant.

Din cate am vazut posibilitatile teoretice sunt preluarea numelui intreg (al oricaruia) sau combinarea numelor de familie. (sau pastrarea celor initiale)
In cazul combinarii din pacate in acest caz s-ar ajunge la un nume de familie format din 3 cuvinte,ceea ce nu se doreste.

Intrebarea este urmatoarea: Viitori soti isi pot alege ca schimbare a numelui unul din cuvintele ce formeaza numele lui sau o combinatie formata din numele ei si un singur cuvant din numele lui?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 12:57, 4 Decembrie 2009
Conform art.27 din codul familiei, variantele oferite de lege privind numele pe care sotii il vor putea purta sunt limitate.
Deci puteti sa purtati fiecare dintre voi numele pe care deja le aveti, puteti sa reuniti (dar ati mentionat ca-i prea lung) sau puteti alege oricare din numele de familie (ori a sotului ori a sotiei).

Ceea ce ati mentionat nu e posibil ca doar o parte din numele de familie sa fie combinat cu nemele celuilalt sot - nu in Romania.
buna ziua
consultati legea 119 a starii civile si vedeti ca sunt posibile numai variantele de nume reunite ale sotilor , numele unuia dintre soti sau celuluilalt sot pentru ambi sau fiecare cu numele lui ...
bafta
Optiunile care apar in acea lege le-am observat deja. Tocmai din aceasta cauza, fiind un caz putin mai special acesta de fata m-am gandit sa intreb daca exista cumva vreo alta prevedere care sa ma ajute in acest sens.
In cazul in care nu exista presupun ca singura solutie in acest caz e reprezentata de schimbarea inainte de casatorie prin mod administrativ a numelui format din 2 cuvinte.
Stiti cumva cam cat dureaza aceasta procedura si daca ar exista vreo problema cu motivul invocat pentru schimbare (2 cuvinte in numele de familie + schimbarea ulterioara a numelui dupa casatorie).

Multumesc
buna ziua
schimbarea de nume se face pe cale adminstrativa si dureaza ceva timp pentru ca sunt ceva demersuri de facut si trebuie si acolo sa indepliniti anumite conditii vedeti modificarea legii ...
End, nu scrie in l119, ci in Codul familiei despre nume...
Personal cred ca se poate, insa vorbiti cu ofiterul de la stare civila, ca sa nu va strice ziua nuntii... si sa nu ramaneti surprinsi.
Cred ca numele e un drept patrimonial personal si nu vad problema sa ramai numai cu unul dintre cele doua nume, ca sa nu te cheme Anne-Marie Anastasia Popescu Papadopol Ionescu... :))
Mai ales ca sa ai doua nume e motiv de schimbare pe cale administrativa, (art. 4 OUG 41/2003: d) când persoana în cauză are nume de familie sau prenume format din mai multe cuvinte, de regulă reunite, şi doreşte schimbarea acestuia), de ce sa nu poti face 2 in unu?
Insa riscul de a avea surprize ramane... iar schimbarea pe cale administrativa dureaza peste 30 de zile, acesta fiind numai termenul de opozitie ce trebuie sa treaca de la publicarea in MO partea a III-a...
Dar puteti schimba administrativ numele si dupa!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Schimbarea numelui de familie adela_ioana adela_ioana Buna ziua, va rog sa imi spuneti care este procedura de urmat si cat dureaza aceasta procedura in cazul in care doresc sa imi schimb numele de familie. ... (vezi toată discuția)
Buna seara! in cazul schimbarii numelui de familie (vreau sa ... Andrei2k1 Andrei2k1 Buna seara! In cazul schimbarii numelui de familie (vreau sa trec pe numele mamei), voi mai primi pensie de intretinere de la tatal meu? (pensie pe care la ... (vezi toată discuția)
Schimbare nume pe cale administrativa Didina_Ina Didina_Ina Buna ziua! As dori sa imi schimb numele de familie pe cale administrativa pe motiv ca numele meu este compus din 2 nume de ex. Pop-Florea. Este necesar sa ... (vezi toată discuția)