avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 660 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... PFA, Cheltuieli deductibile, mașină contract comodat
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

PFA, Cheltuieli deductibile, mașină contract comodat

Sunt PFA în sistem real, și am făcut contract de comodat pentru un autoturism.
Proprietarul conduce mașina, conduc și eu.
Intenționez să trec la cheltuieli 50% următoarele:
- combustibil
- reparații
- roți, genți pentru roți
- filtru ulei, bilete de direcție și alte piese de schimb
- echipamente pentru mașină: lavete spălare, bureți, huse pentru scaune, compresor, veste reflectorizante, soluții de curățare parbriz, detergenți,
- am achiziționat și unele produse, care aparent nu suntpentru mașină, dar pe care le țin doar în mașină acolo în caz de nevoie - lopată pliabilă, cutii pentru depozitare, și altele - hârlețul îmi e necesar dacă mă împotmolesc în noroi, odată mi s-a întâmplat asta, când m-a îndrumat greșit GPS-ul.
Este corect să procedez așa?
Pot să trec reparațiile la 100% deductibil, sau nu am voie, ținând cont de faptul că mai conduce cineva mașina? (conduce și proprietarul mașinii)

Mulțumesc
Ultima modificare: Vineri, 22 Noiembrie 2019
Petrovic, utilizator
Cel mai recent răspuns: Petrovic , utilizator 09:13, 21 Decembrie 2019
Bună ziua! Este corect, sunt cheltuieli cu 50% deducere.
Violeta Chele, Contabil
Mulțumesc.
Reparațiile tot 50% trebuie puse? Sau pot trece și 100%?
Cu plăcere! Tot 50%.
Violeta Chele, Contabil
Vreau să deduc 50% din cheltuieli pentru autoturism, pentru combustibil, ,și reparații, prin cu contract comodat făcut pe PFA-ul meu cu tatăl meu (proprietarul autoturismului).

Dar nu găsesc un model de contract comodat în care să scrie că eu plătesc 50%.
Credeți că aș putea să modific acest contract de mai jos, și să stipulez că eu (comodatul) voi plăti 50%, sau nu este necesar acest lucru?

În modelul acesta de contract nu văd să scrie ceva referitor la 50%.

[ link extern ]

- În acel exemplu scrie că de fapt comodatarul (eu) suportă chelutielile. Dar de fapt eu trebuie să modific și să spun 50%, nu?

Citez:
"c) să suporte cheltuielile necesare folosinţei şi întreţinerii maşinii, cum ar fi carburanţi, lubrifianţi, piese de schimb, manoperă reparaţii curente si capitale, prime de asigurare CASCO, etc;"

- La obligațiile comodantului apare ceva ce nu înțeleg. Pot să tai următorul paragraf?
" c)să restituie cheltuielilor de conservare, dacă acestea au caracter extraordinar, neprevăzute în contract, atunci când comodantul, înştiinţat în prealabil, nu s-a opus efectuării lor ori când, din cauza urgenţei lucrărilor, acesta nu a putut fi înştiinţat în timp util;"

Mulțumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Foi parcurs cateldestept cateldestept Daca deducem 50% din cheltuielile auto (combustibili, piese schimb, taxe, impozite,etc) mai este obligatorie intocmirea foilor de parcurs? Mentionez ca ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli deductibile pfa ContSters166949 ContSters166949 De curand am deschis un PFA cu activitatea principala Administrarea Imobilelor pe baza de contract sau comision. Am facut contrect de comodat pentru apartament ... (vezi toată discuția)
Mai avantajos masina pe firma sau contract de comodat? adriano451 adriano451 Buna seara si cu mult respect! Va rog frumos sa ma lamuriti si pe mine cu ajutorul argumentelor cum ar fi mai avantajos pentru mine,precum si ce dezavantaje ... (vezi toată discuția)