avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 483 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... semnatura fara imputernicire avocatiala
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

semnatura fara imputernicire avocatiala

buna seara . am si eu o intrebare: o actiune in judecata poate fi facuta si semnata in acelas timp de un avocat daca nu are imputernicire avocatiala de la o anumita persoana care e parte in proces, cel putin aceasta imputernicire daca ar exista nu se gaseste la dosar
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 22:03, 5 Decembrie 2009
La primul termen de judecata ridicati exceptia lipsei calitatii de reprezentant.
În ipoteza lipsei calităţii de reprezentant a persoanei care a pornit acţiunea, legea noastră procedurală obligă mai întâi instanţa în faţa căreia a fost dovedită şi invocată această lipsă să facă aplicarea dispoziţiilor art.161 c.proc.civ. care îngăduie ca o acţiune introdusă în justiţie de o persoană în numele altei persoane să poată fi însuşită de cel în numele căreia acţiunea a fost introdusă sau cel care a introdus-o să facă la un termen ulterior dovada calităţii de reprezentant . Dacă înăuntrul termenului acordat, cel în numele căruia a fost introdusă acţiunea nu şi-o însuşeşte ori reprezentantul părţii nu va face dovada calităţii de reprezentant, instanţa va pronunţa anularea acţiunii .
Actiunea poate sa fie formulata de catre avocat in baza contractului de asistenta juridica, urmand ca la termenul de judecata avocatul sa depuna si imputernicirea.
multumesc
Potrivit art.67 alin.1 c.proc.civ. „Părţile pot să exercite drepturile procedurale personal sau prin mandatar”, ceea ce înseamnă că în mod obişnuit reprezentarea părţilor în procesul civil este posibilă.
De asemenea, art.112 alin.1 pct.2 c.proc.civ. statuează că cererea de
chemare în judecată va cuprinde numele şi calitatea celui care reprezintă partea,
iar în cazul reprezentării prin avocat, numele acestuia şi sediul profesional.
nu exista la dosar nici o imputernicire avocatiala si nici una de mandatar asadar ceea ce pe mine ma nelamureste este faptul ca orice cerere adresata in instanta incepe cu: "subsemnatul(a) .......... ....................................domiciliata in ........... etc" si in dreptul semnaturii este semnatura unui domn avocat care probabil i-a redactat actiunea, si ma intreb si va intreb si pe dvs. daca este legal acest lucru

Alte discuții în legătură

Reprezentarea in instanta ContSters22096 ContSters22096 pot sa invoc exceptia lipsei calitatii de reprezentant daca iacesta prezentat o procura prin care a fost imputernicit pentru cu totul alte aspecte decat ... (vezi toată discuția)
Cadru procesual maria1956 maria1956 Buna ziua ma numesc Ungureanu si chemarea in judecata impotriva, autoritatii pentru restituirea proprietatilor am semnat-o in numele meu si al celorlalti ... (vezi toată discuția)
O exceptie poate fi invocata direct intr-o cale de atac, fara a fi insa dezvoltata in scris ca si motiv al respectivei cai de atac ? Victor Mihai Ciobanu Victor Mihai Ciobanu Intr-un lititgiu de munca, salariatul a fost reprezentat la fond prin avocat, fara ca acesta sa faca dovada calitatii de reprezentant. Cererea a fost semnata ... (vezi toată discuția)