pot sa invoc exceptia lipsei calitatii de reprezentant daca iacesta prezentat o procura prin care a fost imputernicit pentru cu totul alte aspecte decat reprezentarea in justitie?
Asigurati-va ca mandatul nu i-a fost acordat prin declaratie verbala in fata instantei conf. art.68 C.Pr.Civ. In caz contrar, actele procedurale indeplinite in afara punctelor stipulate in procura generala de reprezentare sunt anulabile oricum.
Potrivit art.67 alin.1 c.proc.civ. „Părţile pot să exercite drepturile procedurale personal sau prin mandatar”, ceea ce înseamnă că în mod obişnuit reprezentarea părţilor în procesul civil este posibilă.
De asemenea, art.112 alin.1 pct.2 c.proc.civ. statuează că cererea de chemare în judecată va cuprinde numele şi calitatea celui care reprezintă partea, iar în cazul reprezentării prin avocat, numele acestuia şi sediul profesional.
Lipsa dovezii calităţii de reprezentant se invocă pe cale de excepţie.
Deşi prin efectul pe care îl produce, excepţia este peremptorie, deoarece nulitatea nu intervine automat, ci numai dacă nu se face dovada calităţii de reprezentant în termenul acordat în acest scop, excepţia începe prin a avea un efect dilatoriu.
În ipoteza lipsei calităţii de reprezentant a persoanei care a pornit acţiunea, legea noastră procedurală obligă mai întâi instanţa în faţa căreia a fost dovedită şi invocată această lipsă să facă aplicarea dispoziţiilor art.161 c.proc.civ. care îngăduie ca o acţiune introdusă în justiţie de o persoană în numele altei persoane să poată fi însuşită de cel în numele căreia acţiunea a fost introdusă sau cel care a introdus-o să facă la un termen ulterior dovada calităţii de reprezentant . Dacă înăuntrul termenului acordat, cel în numele căruia a fost introdusă acţiunea nu şi-o însuşeşte ori reprezentantul părţii nu va face dovada calităţii de reprezentant, instanţa va pronunţa anularea acţiunii .
Excepţia lipsei calităţii de reprezentant poate fi invocată în orice stare a pricinii.