Intr-un lititgiu de munca, salariatul a fost reprezentat la fond prin avocat, fara ca acesta sa faca dovada calitatii de reprezentant. Cererea a fost semnata "prin avocat" si stampilata de catre acesta cu stampila "birou individual". Salariatul reclamant nu a fost prezent la niciun termen, dupa cum in fata instantei de fond nu s-a ridicat aceasta exceptie pentru a se evita obligarea angajotorului parat si la cheltuieli judecata.
Fara a fi invocata in scris ca si motiv de recurs, lipsa calitatii de reprezentant la fond, poate fi invocata direct in recurs ?
In fata instantei de fond s-a "stiut" ca avocatul nu a facut dovada calitatii de reprezentant (lipsa contract asistenta judiciara, lipsa salariat reclamant care sa confirme angajarea avocatului pentru respectiva speta. Daca se invoca aceasta exceptie s-ar fi acordat termen pentru acoperirea ei, si poate se acoperea. Neinvocandu-se exceptia la fond, in recurs este situatia clara ca fondul a judecat o cerere facuta de catre avocat (in numele salariatului) fara a exista dovada mandatului de asistenta. (salariatul in cauza este in SUA).
În ipoteza lipsei calităţii de reprezentant a persoanei care a pornit acţiunea, legea noastră procedurală obligă mai întâi instanţa în faţa căreia a fost dovedită şi invocată această lipsă să facă aplicarea dispoziţiilor art.161 c.proc.civ. care îngăduie ca o acţiune introdusă în justiţie de o persoană în numele altei persoane să poată fi însuşită de cel în numele căreia acţiunea a fost introdusă sau cel care a introdus-o să facă la un termen ulterior dovada calităţii de reprezentant . Dacă înăuntrul termenului acordat, cel în numele căruia a fost introdusă acţiunea nu şi-o însuşeşte ori reprezentantul părţii nu va face dovada calităţii de reprezentant, instanţa va pronunţa anularea acţiunii . Excepţia lipsei calităţii de reprezentant poate fi invocată în orice stare a pricinii.
Daca la procesul la fond, avocatul unei parti nu a avut imputernicirea avocatiala semnata de partea pe care a declarat ca o reprezinta si a prezentat dupa pronuntarea sentintei o chitanta platita de alta persoana, fara ca aceasta sa aiba procura notariala de mandatare, se poate ca la recurs, instanta sa considere ca procura (prezentata la ultima sedinta de la recurs) asigura calitatea procesuala si la fond, cu toate ca este data dupa inceperea recursului? :( Oare aceasta nu inseamna ca se aplica retroactiv?
Semnătura clientului nu este necesară în situaţia în care forma de exercitare a profesiei de avocat atestă identitatea părţilor, a conţinutului şi data contractului de asistenţă juridică în baza căruia s-a eliberat împuternicirea.
Dispoziţiilor art.161 c.proc.civ. îngăduie ca o acţiune introdusă în justiţie de o persoană în numele altei persoane să poată fi însuşită de cel în numele căreia acţiunea a fost introdusă sau cel care a introdus-o să facă la un termen ulterior dovada calităţii de reprezentant .