Buna ziua! Va rog daca se poate sa-mi dati o solutie in urmatorul caz; in 2008 am dat avans 4000eur unui dezvoltator imobiliar pentru achizitionarea unui apartament care costa 69000eur ,urmand ca restul de bani sa fie achitati pana in 2010.Din mai multe cauze ,eu nu mai pot achita in 2010 aceasta suma. In contract se stipuleaza ca in cazul in care nu platesc sunt obligat sa achit catre firma 25%din valoarea apartamentului. Ce trebuie sa fac in acest caz?
In primul rand , referitor la avansul platit , in cazul in care nu platti diferenta este clar ca il veti pierde.
In al doilea rand , referitor la acea penalitate , pentru a putea fi tras la raspundere de catre acel dezvoltator , va trebui sa va dea in judecata si sa solicite plata acelei penalitati. Ma indoiesc ca instanta de judecata ii va da castig de cauza, intrucat el nu este absolut deloc prejudiciat ba , dimpotriva , a castigat si 4000 de euro reprezentand acel avans.B-)
In conformitate cu art 1298, veti pierde acea arvuna si rezolutionand contractul veti fi nevoit sa restituiti bunul.(in situatia in care locuiti in el / vi s-a dat deja apartamentul in posesie)
In legatura cu penalitate, sunt de acord cu domnul Mihai.
...eu zic urmatorul lucru...clauza penala a fost stipulata in contract tocmai pt a nu se mai pune in discutia instantei val despagubirilor...deci, instanta ia act de neexecutarea antecontractului exclusiv din culpa cumparatorului,il rezolutioneaza si dispune plata despagubirilor asa cum au fost ele stabilite de parti...
Contractul este legea partilor, si tocmai pentru survenienta acestor evenimente a fost inserata in contract o asemenea clauza penala .In speta, dvs ati promis in cadrul unui precontract de vz-cump, cump acelui imob , in caz contrar functioneaza clauza penala.Instanta ii va da castig de cauza, mai bine incercati medierea .Si investitorul are foarte mult de pierdut.
Da, incercati medierea! sa mai dati niste bani din buzunar!
As vrea sa vad si eu cum il poate obliga instanta pe un om care nu mai are bani sa achizitioneze un apartament sa plateasca PENALITATI! Si ce anume va pune in executare si va executa silit creditorul ? Nimic?