elenam23 a scris:
In urma decesului mamei mele, tatăl meu a primit 75% din moștenire...
NU. Nu putea să primească 75%
prin moștenire...legală.
Când vine la moștenire în concurs cu descendenții defunctului (indiferent de numărul lor) soțul supraviețuitor
primește prin moștenire o pătrime din averea soțului mort.
Dar, totodată, soțul rămas viu
păstrează ceea ce el avea (
prin cumpărare, de exemplu) încă de pe vremea când trăiau amândoi. Fiindcă soțul viu nu se moștenește pe el însuși (nu moștenește din averea lui însuși). Îl moștenește doar pe soțul mort.
Observ că se face adesea confuzie între ceea ce ARE și PĂSTREAZĂ soțul viu și ceea ce moștenește de la soțul mort.
Observați
fracțiile ce sunt scrise în certificatul de moștenitor.
La rubrica masa succesorală, apare
fracția din dreptul de proprietate care a aparținut soțului defunct/mama dvs. (de exemplu: 1/2 din dreptul de proprietate asupra ...)
Și dacă această fracție nu este 1/1 (adică dreptul de proprietate nu era în întregime al defunctei) atunci ar trebui să apară scris în continuare și ... restul (până la 1/1) dar cu mențiunea că îi aparține lui XY
prin cumpărare (de exemplu)
Ca să iasă procentele despre care vorbiți (deși nu prea cred că certificatul este scris în procente) eu cred că tatăl dvs. a renunțat la moștenirea soției sale, iar dvs. ați rămas unic moștenitor al mamei dvs.
Altfel spus, tatăl dvs. a păstrat ceea ce avea (1/2 din dreptul de proprietate asupra ... a ce-o fi pe acolo) fără să mai primească ceva din moștenirea soției sale, iar dvs. ați primit întreaga moștenire a mamei.
Spuneți-mi fracția care aparea în dreptul unui bun de la rubrica masă succesorală. (1/
x din dreptul de proprietate asupra ...)
Și spuneți-mi fracția care apare în dreptul numelui dvs. la rubrica moștenitori.