avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 488 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire

In urma decesului mamei mele, tatăl meu a primit 75% din moștenire, iar eu restul de 25%. El a decis sa îmi cedeze 25%, astfel încât sa avem fiecare câte 50% din moștenire. Problema este ca doar eu apar ca Moștenitor cu 50%, partea sa nefiind precizata nicăieri. Ce se poate face in acest caz?
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 05:32, 26 Noiembrie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Tatal dvs are cota de 1/4 din mostenire si dvs ca si copil 3/4. Daca este vorba de un bun comun obtinut in timpul casatoriei cu mama atunci masa succesorala este compusa din cei 50% ai mamei.
Daca el renunta la succesiune atunci dvs veti avea jumatate din imobil (adica intreaga masa succesorala). Renuntarea este totala . Nu exista renuntare partiala
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
elenam23 a scris:
In urma decesului mamei mele, tatăl meu a primit 75% din moștenire...


NU. Nu putea să primească 75% prin moștenire...legală.

Când vine la moștenire în concurs cu descendenții defunctului (indiferent de numărul lor) soțul supraviețuitor primește prin moștenire o pătrime din averea soțului mort.

Dar, totodată, soțul rămas viu păstrează ceea ce el avea (prin cumpărare, de exemplu) încă de pe vremea când trăiau amândoi. Fiindcă soțul viu nu se moștenește pe el însuși (nu moștenește din averea lui însuși). Îl moștenește doar pe soțul mort.

Observ că se face adesea confuzie între ceea ce ARE și PĂSTREAZĂ soțul viu și ceea ce moștenește de la soțul mort.

Observați fracțiile ce sunt scrise în certificatul de moștenitor.

La rubrica masa succesorală, apare fracția din dreptul de proprietate care a aparținut soțului defunct/mama dvs. (de exemplu: 1/2 din dreptul de proprietate asupra ...)
Și dacă această fracție nu este 1/1 (adică dreptul de proprietate nu era în întregime al defunctei) atunci ar trebui să apară scris în continuare și ... restul (până la 1/1) dar cu mențiunea că îi aparține lui XY prin cumpărare (de exemplu)

Ca să iasă procentele despre care vorbiți (deși nu prea cred că certificatul este scris în procente) eu cred că tatăl dvs. a renunțat la moștenirea soției sale, iar dvs. ați rămas unic moștenitor al mamei dvs.
Altfel spus, tatăl dvs. a păstrat ceea ce avea (1/2 din dreptul de proprietate asupra ... a ce-o fi pe acolo) fără să mai primească ceva din moștenirea soției sale, iar dvs. ați primit întreaga moștenire a mamei.

Spuneți-mi fracția care aparea în dreptul unui bun de la rubrica masă succesorală. (1/x din dreptul de proprietate asupra ...)
Și spuneți-mi fracția care apare în dreptul numelui dvs. la rubrica moștenitori.

Ultima modificare: Marți, 26 Noiembrie 2019
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul sotiei tatalui Floryyn1983 Floryyn1983 Buna ziua! Mama mea a murit acum 7 ani iar tata s-a recasatorit de curand cu o femeie care incearca din rasputeri sa obtinaun loc unde sa isi petreaca ... (vezi toată discuția)
Mostenire verginica73 verginica73 in curtea parinteasca a ramas ocumnata deoarece fratele meu a murit si parintii sant morti demult, , cumnata nu are copii si nici acte asa ca avem toti fratii ... (vezi toată discuția)
Mostenire in comunitate de bunuri Sineu Sineu Buna ziua. Situatia mea este urmatoarea : in timpul casatoriei am cumparat impreuna (regim matrimonial de comunitate de bunuri). Nu avem copii in aceasta ... (vezi toată discuția)