Buna ziua,
tatal meu a decedat anul acesta,lasand un apartament cu 2 camere in care locuieste sotia actuala,mama mea vitrega. Apartamentul nu este un bun comun cu actuala sotie. El a fost cumpărat acum 30 de ani,iar la acea vreme nu era cu actuala sotie.
Am demarat procedura de succesiune la notar,incercand sa rezolv problema amiabil,insa dansa a refuzat,dorind sa mergem in instanță
Intrebarea mea este: pot cere in instanta sa mi se achite toate cheltuielile de judecata de catre dansa,mai ales ca eu am incercat mai intai varianta amiabilă?
Pot dovedi ca am fost fortat de dansa sa apelez la instanta si nu mi se pare normal ca aceste cheltuieli de judecata sa se imparta in functie de cota de mostenire. Mentionez ca sint unicul fiu al tatalui meu.
Multumesc!
Dacă ați demarat procedura de succesiune la NOTAR, continuați până la finalizare.
Nu aveți de ce să o dați în judecată pe a doua soție a tatălui dumneavoastră, ea fiind moștenitoare rezervatară.
Dacă a fost căsătorită legal, își moștenește soțul decedat.
Are dreptul la 25% din cota parte a soțului ei.
Dumneavoastră ce anume ați vrut să rezolvați amiabil`? Ați încercat să o decădeți din dreptul ei la moștenire.
Procedura la notar s-a finalizat,ea refuzand sa accepte cota mostenita din punct de vedere legal. Considera ca fiind sotia decedatului are dreptul la jumatate din imobil,ci nu doar 25% cf legii.
Asa ca sunt fortat de imprejurari sa ajung in instanta. De accea intrebam cum se impart cheltuielulile de judecata in conditiile de fata.
Cel care pierde procesul, plătește cheltuielile de judecată.
Asta e regula, numai că trebuie cerute de la judecător recuperarea cheltuielilor.
Dacă omiteți cererea cheltuielilor, judecătorul nu le acordă din oficiu.
Notarul nu ia explicat, că are dreptul la un procent de 25% din cota parte a soțului`?
La notar i s-a explicat,insa dansa nu vrea sa accepte sub nicio forma cota cuvenita dpdv legal.
Cineva imi spunea ca daca se ajunge in instanta,chelt de judecata se impart intre partile implicate in functie de cota de mostenire obtinuta,ceea ce mi se pare aberant. Nu eu am dorit sa ajung in instanta.
Cereți de la notar un înscris din care să reiasă că ea a refuzat să accepte moștenirea, și depuneți proba la dosar.
Trebuie să dovediți cu probe că ea a refuzat succesiunea.
Succesiune
camym
Buna ziua, am si eu cateva probleme la care as dori sa gasesc raspuns.Sora mea a decedat in urma cu 6 luni.Ea si cumnatul nu au avut copii.Acum cumnatul ne-a ... (vezi toată discuția)
Succesiune
marioaraa
In urma decesului parintilor sint doi urmasi.....un copil si o nepoata dupa al doilea fiu decedat.......daca nepoata deschide succesiunea in termen de 6 luni ... (vezi toată discuția)