avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 733 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... \"Radiere\" sulta din Cartea funciara pe baza ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

"Radiere" sulta din Cartea funciara pe baza certificatului de mostenitor"

Printr-o hotarare judecatoreasca (ramasa definitiva in 2005) care a avut ca obiect iesirea din indiviziune, au fost atribuite bunuri imobile impartite in loturi, iar pentru egalizarea loturilor s-a stabilit o sulta a mamei, descendent de grad I catre 2 nepoti veniti in succesiune ca descendenti de grad II.
Aceasta sulta nu a fost platita si nici nu a fost vreodata solicitata de cei 2 nepoti, avand in vedere ca partajarea s-a facut cu respectarea vointei lor, mama neavand niciun fel de obiectii.
In 2017, mama a depus la primarie pentru unul din terenurile arabile extravilane, actele necesare efectuarii cadastrului sistematic gratuit. Celelate terenuri, pe care le detinea conform lotului atribuit, n-au facut obiectul inregistrarii sistematice.
In 2018 mama a decedat. Dupa deces am facut succesiunea.
In certificatul de mostenitor, sulta stabilita prin hotararea judecatoreasca ramasa definitiva in 2005 nu apare.
In 2019 s-a finalizat cadastrul sistematic pentru terenul pentru care actele au fost depuse in 2017, cand mama era inca in viata, si am obtinut de la primarie extrasul de carte funciara pentru informare, in care la proprietar apare mama, iar la sarcini apare sulta catre cei 2 nepoti stabilita prin hotararea definitiva din 2005.
Intrebarea mea este daca la notariat, pe baza certificatului de mostenitor (in care sulta nu apare) odata cu schimbarea proprietarului (decedat) in mostenitorii mamei, este posibila si radierea sultei ?, sau este necesara actiune in instanta pentru constatarea prescriptiei dreptului de a cere plata sultei?.
Pun aceste intrebari deoarece, in 2019, in calitate de mostenitori (pe baza certificatului de mostenitor) am facut cadastrul in privat pentru un alt teren cuprins in lotul mamei (stabilit prin hotararea invocata mai sus), iar pentru acest teren sulta nu apare in cartea lui funciara.

Va multumesc!
Ultima modificare: Sâmbătă, 30 Noiembrie 2019
bibliopod, utilizator

Alte discuții în legătură

Succesiune / iesire din indiviziune ContSters199472 ContSters199472 Buna ziua, Suntem intr-un proces la faza de recurs. Am obtinut o hotarare la apel ,care s-a contestat cu recurs pentru sulta care s-a stabilit sa fie ... (vezi toată discuția)
Radiere sulta ipoteca legala din cartea funciara bibliopod bibliopod In urma unui proces de iesire din indiviziune finalizat in 2004, mama mea, descendent de gradul I, trebuia sa plateasca o sulta egalizatorie in valoare de ... (vezi toată discuția)
Cadastru fara succesiune oana781979 oana781979 Buna seara. As avea o nelamurire si as aprecia daca ar putea cineva de pe acest forum sa ma ajute. Mama mea a murit in primavara acestui an. Am primit recent ... (vezi toată discuția)