avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 842 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Desființarea popririi din inițiativa terțului ...
Discuție deschisă în Executare silită

Desființarea popririi din inițiativa terțului poprit?

Societatea noastră are calitatea de terț poprit în cadrul unui dosar de executare. Conform dispoziției de poprire, avem obligația de a indisponibiliza cota de 1/4 din salariul net lunar al unui angajat, până la concurența sumei de X. Având în vedere că vom atinge suma respectivă în această lună (mai mult decât atât, o și depășim dacă reținem cota obișnuită de 1/4), am următoarele întrebări:

1. Care să fie următorul pas? Să reținem cota întreagă de 1/4 în această lună, cu care am depăși suma totală prevăzută în dispoziția de poprire, sau numai suma rămasă?
2. După această lună, avem obligația (sau măcar posibilitatea) de a desființa poprirea din propria noastră inițiativă, având în vedere că am atins suma de X prevăzută în dispoziția de poprire? Sau trebuie să așteptăm în orice caz la o adresă de desființare din partea executorului judecătoresc, conform art. 794 NCPC? În lipsa acelei adrese, să continuăm să efectuăm poprirea asupra salariului angajatului, depășind astfel suma indicată?

Mi se pare că soluția corectă ar fi să procedăm cu poprirea fără vreo modificare până când executorul judecătoresc ne trimite adresa de desființare, având în vedere prevederile legale susmenționate și posibilitatea acumulării unor dobânzi adiționale între timp, care nu figurează în dispoziția de poprire. Vă mulțumesc pentru ajutor!

”ART. 794
Desfiinţarea popririi
(1) Dacă după înfiinţarea popririi cauza în temeiul căreia s-a înfiinţat aceasta a încetat să mai existe, executorul judecătoresc, din oficiu sau la cererea debitorului poprit, va dispune desfiinţarea popririi printr-o adresă către terţul poprit. Atunci când poprirea a fost validată, desfiinţarea acesteia se va face de instanţa de executare prin încheiere executorie, dată cu citarea părţilor.”
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 06:25, 11 Decembrie 2019
avem obligația de a indisponibiliza cota de 1/4 din salariul net lunar al unui angajat, până la concurența sumei de X.

Atat retineti, pana impliniti suma.
O sa primiti de la executor o alt aadresa, cu actualizarea sumei sau una de ridicare a popririi.
Și dacă nu ne trimite nimic? Am mai pățit acest lucru cu acest executor, tocmai de aia am pus întrebarea.
Dvs v-ati facut treaba. Ce scrie in prima somatie, ati facut intocmai, mai departe, pana la noi ordine ca sa zic asa, nu mai aveti nimic de retinut.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Desființarea popririi din inițiativa terțului poprit? Lazlow Lazlow Societatea noastră are calitatea de terț poprit în cadrul unui dosar de executare. Conform dispoziției de poprire, [b]avem obligația de a indisponibiliza ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, in calitate de tert poprit, am primit in luna mai ... Maria Melania Maria Melania Buna ziua, in calitate de tert poprit, am primit in luna mai 2018 adresa de infiintare poprire pentru un salariat. Am infiintat poprirea pe salariul ... (vezi toată discuția)
Poprire salariu girant jacqueline_k jacqueline_k Buna ziua! Vreau sa va intreb daca un executor judecatoresc poate cere societatii unde lucreaza salariatul infiintarea popririi pe 1/3 din veniturile sale ... (vezi toată discuția)