Ma adresez comunitatii cu rugamintea de a ma ajuta sa clarific urmatoarea problema:
In baza unei prevederi a OUG nr. 184 din 12 decembrie 2002, in legatura cu procedura de actualizare a despagubirilor primite in urma trecerii in proprietatea statului a unui apartament, ca multi altii, sunt in situatia de a primi o despagubire substantial mai mica decit cea care consider ca mi s-ar cuveni.
In urma recherchelor facute de mine, dupa parerea mea am argumente bune pentru a demonstra ca respectiva prevedere nu este corecta, situatie in care intentionez sa fac o cerere de stabilire a neconstitutionalitatii respectivei prevederi.
Din cele citite de mine, in vederea efectuării controlului de constituționalitate, cererea trebuie sa precizeze anumite elemente impuse de Legea 47/1992 si anume:
a) legea sau ordonanța/dispoziția/dispozițiile dintr-o lege sau dintr-o ordonanță a căror neconstituționalitate se invocă;
b) indicarea dispoziției/dispozițiilor constituționale pretins încălcate;
c) motivarea pretinsei neconstituționalități.
În viziunea Curții Constituționale, aceasta reprezintă „structura inerentă și intrinsecă oricărei excepții de neconstituționalitate” și că „indiscutabil, primul element al excepţiei (a) se circumscrie fie simplei indicări a textului pretins neconstituţional, fie menţionării conţinutului său normativ, iar cel de-al doilea (b) indicării textului sau principiului constituţional pretins încălcat. În condiţiile în care primele două elemente pot fi determinate absolut, al treilea element (c) comportă un anumit grad de relativitate determinat tocmai de caracterul său subiectiv. Astfel, motivarea în sine a excepţiei, ca element al acesteia, nu este neapărat un criteriu material sau cantitativ, ci dimpotrivă, ea rezultă din dinamica primelor elemente. Prin urmare, materialitatea motivării excepţiei nu este o condiţie «sine qua non» a existenţei acesteia.“ ( a se vedea în acest sens Decizia nr. 1.313 din 4 octombrie 2011, publicată în M.Of. nr. 12 din 6 ianuarie 2012).
Referitor la al doilea element (b), art. 2 alin. (2) din Legea nr. 47/1992 prevede că: „Sunt neconstituţionale prevederile actelor prevăzute la alin. (1), care încalcă dispoziţiile sau principiile Constituţiei”, ceea ce obligă la indicarea textul sau principiul constituțional a cărui încălcare se pretinde.
Avind in vedere cele de mai sus, desi am citit cu atentie Constitutia, problema pe care o am eu este ca nu am gasit o posibilitate de a argumeta la punctele (b) si (c) de mai sus.
In aceasta situatie va rog sa-mi spuneti parerile Dvs. in legatura cu modul in care as putea rezolva problema prezentata.
Cu multumiri anticipate,
V. Grigore