avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1078 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concedierea pe motive ce nu tin de persoana ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concedierea pe motive ce nu tin de persoana salariatului

buna ziua,
am o mare nelamurire cu privire la concedierea care tocmai mi-a fost inmanata.
lucrez la o firma de contabilitate cu 3 angajati iar o mare parte din firmele la care noi tineam contabilitatea au decis sa intrerupa colaborarea cu noi, ca urmare si restructurarea postului meu.problema este urmatoarea d c mi s-a inmanat astazi decizia de concediere in care se precizeaza ca mi se incheie contractul de munca cu data de 1 dec 2009? din cate stiam ar fi trebuit sa ma anunte in scris ca voi fi concediata si sa-mi specifice nr de zile in previz.
daca societatea nu are CCM cate zile trebuie sa-mi apara in decizie la preaviz (15 zile lucratoare)?
pot primii plati compensatorii daca mi s-a inchis CIM -ul cu art65?
ce pot face sa-mi fie respectate drepturile?
va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: dany_nro , utilizator 14:47, 7 Decembrie 2009
Beneficiati de un preaviz de 20 zile lucratoare nu de 15 (conform CCM la nivel national) si tot conform art.78 din acelasi CCM beneficiati si de un salariu de baza sub forma de plati compensatorii. Acordarea preavizului de catre angajator este obligatorie si este conditie de valabilitate a deciziei de concediere. Faptul ca decizia de concediere v-a fost transmisa la data de 4 dec, desi in ea se mentioneaza ca incetarea CIM conf art.65 alin 1 din CM are loc la 01.12.2009, nu face ltceva decat ca efectele deciziei sa se produca de la data comunicarii respectiv de maine. Ar trebui sa va plateasca si perioada 1 - 4 dec si carnetul de munca sa fie inchis cu data de 5, dar asta bineinteles dupa ce rezolva problema cu legalitatea deciziei de concediere (vezi problema cu preavizul). Aduceti la cunostinta in cursul zilei de azi aceste lucruri conducerii firmei unde lucrati (imi vine greu sa cred ca nu stiau deja aceste lucruri) si cereti sa se respecte procedura legala deoarece in caz contrar va considerati lezata in drepturi si veti contesta decizia de concediere in instanta. Atentie pe perioada de 20 de zile cat dureaza preavizul aveti obligatia sa va prezentati la serviciu 4 ore/zi..
Buna ziua,

daca v-i s-a desfiintat postul cu 1 decembire, trebuia sa fiti instiintata cu 20 de zile inainte, sa primiti informarea, sa luati la cunostinta si sa semnati.
Pe durata acestui preaviz, de 20 de zile lucratoare( art.74,alin2 din contractul colectiv la nivel national). Cum d.voastra nu aveti CCM, se vor aplica prevederile celui la nivel national.
Conform legii, ar trebui sa primiti minim un salariu compensatoriu.
Vorbiti cu angajatorul si...rezolvati aceasta problema.
Ei vor trebui sa va plateasca pana in ultima zi de lucru pe care o prestati.
Vorbiti cu cei de
Daca nu au respectat prevederile Codului Muncii faceti contestatie in termen de 30 de zile de la comunicare la Tribunalul din raza caruia domiciliati si solicitati anularea deciziei.
ART. 74 (1) Decizia de concediere se comunica salariatului în scris şi trebuie sa conţină în mod obligatoriu:
a) motivele care determina concedierea;
b) durata preavizului;
c) criteriile de stabilire a ordinii de prioritati, conform art. 69 alin. (2) lit. d), numai în cazul concedierilor colective;
d) lista tuturor locurilor de munca disponibile în unitate şi termenul în care salariaţii urmează sa opteze pentru a ocupa un loc de munca vacant, în condiţiile art. 64.
SECŢIUNEA a 7-a
Controlul şi sancţionarea concedierilor nelegale
ART. 76 Concedierea dispusă cu nerespectarea procedurii prevăzute de lege este lovită de nulitate absolută.

to caz de nulitate este si daca nu v-au prevazut instanta si termenul in care sa atacati decizia
va multumesc tuturor pt raspunsuri. m-au ajutat f mult, acum sunt in preaviz si imi voi primii si celelalte drepturi...daca nu ma informam nu se termina in beneficiul meu...multumesc inca o data.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Termen preaviz? corina.trandafir corina.trandafir ptr sef serviciu marketing cat este preavizul ptr concediere?20 sau 30 zile lucratoare?dar contabil sef?ms (vezi toată discuția)
Reducere post calin andrei calin andrei buna ziua;va rog sa-mi raspunde-ti la urmatarea problema:mi s-a comunicat ca se reduce postul pe care sint angajat;motivul era nerealizarea target-ului de ... (vezi toată discuția)
Calcul concediu de odihna compensat babusca babusca Buna ziua, Contractul Individual de Munca inceteaza la data de 01.12.2009 prin decizie cu art.65 (1), iar preavizul de 20 zile lucratoare cu art.73 alin ... (vezi toată discuția)