avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 410 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... medierea devine obligatorie in 3 luni?
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

medierea devine obligatorie in 3 luni?

Am citit articolul de pe www.avocatnet.ro/content/art...

Din definitia medierii a fost scos cuvantul „facultativ”, textul legii introducand de aceasta data obligativitatea medierii in toate procesele si cererile in materie civila si comerciala, ca procedura prealabila. Un alt element introdus in textul legii, la Art. 1, al.1, prevede ca medierea se face „avand liberul consimtamant al partilor”. Legiuitorul face astfel distinctie „intre etapa procedurala de solutionare amiabila prin mediere, care poate fi obligatorie sau facultativa si medierea propriu-zisa care nu poate fi decat voluntara. Principiile sunt similare concilierii.”


Pai ori e pe baza liberului consimtamant si obligatorie sau facultativa...ori e obligatorie.

Apoi

Totodata, la articolul 43, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alin.(21), cu urmatorul cuprins:„ in procesele si cererile in materie civila si comerciala, inainte de introducerea cererii de chemare in judecata, partile pot incerca solutionarea litigiului prin mediere."



Pai pot sau e musai cum se scrie la inceput?

Poate ma lamureste cineva....:-/

2.meseria de avocat e compatibila cu cea de mediator?

3.Daca da, unde se organizeaza cursurile , daca sunteti amabili sa-mi recomandati, in Bucuresti
Unii dintre colegii nostri sunt deja mediatori.Iar examenul s-a dat de vreo 2-3 ani ,nu-mi mai amintesc, si nici nu prea i s-a facut mare publicitate, cel putin la noi in barou.Poate se va mai organiza un alt ex.Poate careva dintre colegii nostri are inform mai exacte?
@Antoanela Geaman- Da doamna. Eu sunt mediator autorizat de Consiliul de Mediere. In primul rand , referitor la linkul la care faceti trimitere , va anunt pe aceasta cale ca acea aberatie cu judecatorii , procurorii , avocatii , care au nu stiu ce vechime pot dobandi direct calitatea de mediator nu a trecut in Parlament!B-)
Mediator poate fi acela care urmeaza cursurile si promoveaza examenul in conditiile prevazute de lege
Si mediarea nu este o procedura obligatorie! Este o procedura facultativa fiind lasata la aprecierea partilor decizia de a apela la mediere sau nu!

@Nana79- Nu am auzit de organizarea unui examen in vreun barou legal constituit fara sustinerea unor cursuri !
Ultima modificare: Vineri, 4 Decembrie 2009
MIHAI GRIGORE, Avocat
Multumesc.

de fapt corect ar fi fost sa pun intrebarea:
Credtei ca dupa ce medierea va deveni obligatorie vor mai fi compatibile calitatea de mediator cu cea de avocat? Daca da, cum argumentati:D?
Profesia de mediator este compatibila cu aceea de avocat! Practic , orice avocat, care urmeaza cursurile pentru pregatire profesionala si promoveaza examenul final , poate deveni mediator!
Cum argumentez? Cu legea! Nu exista o astfel de incompatibilitate!B-)
Profesia este compatibila cu orice alta profesie. Ea nu este obligatorie, insa noua lege aduce o imbunatatire a celei vechi in sensul ca a fost introdus obligatia ca judecatori sa indrume partile sa incerce solutionarea conflictelor si disputelor pe calea medieri.

Alte discuții în legătură

Activitati de mediere ale avocatilor Gina Iacovici - Diaconu Gina Iacovici - Diaconu Imi cer scuze daca mai exista un topic asemanator insa cautand pe forum nu am gasit subiectul propriu zis. Va rog sa va expuneti opiniile asupra unor probleme ... (vezi toată discuția)
Legea medierii a trecut de senat Zeno Daniel Sustac Zeno Daniel Sustac V-a aparea o noua profesie,cea de mediator.O noua profesie liberala,cu tenta juridica.Teoretic instantele se vor degreva de cauze si justitia v-a functiona mai ... (vezi toată discuția)
Medierea: farsa? modalitate de imbogatire? sau o alternativa viabila? Mihai Tomescu Mihai Tomescu Se discuta din ce in ce mai mult de mediere. Cu ce scop a fost introdusa? Parerea mea este ca e cea mai mare pacaleala a ultimilor ani.Vad cum avocati (care ... (vezi toată discuția)