avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1225 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident rutier-durata exagerata si actiuni inexistente
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident rutier-durata exagerata si actiuni inexistente

Buna ziua,
va cer ajutorul intr-o problema destul de sensibila pentru mine.
Pe data de 3.07.09 (intr-o vineri) am fost implicat intr-un accident soldat cu ranirea usoara a unei persoane. Se intampla ca in jurul orei 14, in timp ce circulam in coloana cu viteza mai mica de 60 km/h, la iesirea dintr-o curba la dreapta fara vizibilitate (era perete de stanca pe marginea drumului) sa observ un alt autoturism care circula jumatate pe contrasens din sens opus, autoturism pe care nu am mai avut timp sa il evit. In urma impactului, conducatoarea respectivului autoturism s-a ales cu buza sparta si cu usoare zgarieturi la piciorul stang. Deoarece piciorul respectivei doamne parea a fi umflat si se plangea ca o doare foarte rau, am fost ajutat de celelalte persoane din trafic sa o scoatem din masina (pe partea dreapta pt ca usa stanga nu se mai deschidea) si a fost transportata la un spital din zona.
La "scurt" timp a venit si un echipaj de politie care a trecut la masuratori, poze si ce se mai face in astfel de cazuri.
Trebuie sa mentionez ca masina care circula in fata mea a fost atinsa pe partea din stanga spate de catre aceasi masina cu care am avut eu incidentul nefericit, fapt ce a fost consemnat de catre politist si mentionat de mine si martori in declaratii.
Apoi ne-am indreptat catre sectia de politie unde am ddat declaratii atat eu cat si conducatorul si pasagerul masinii din fata. Cel din spatele meu a refuzat sa vina la politie.
In timp ce dadeam redactam declaratia am incercat de mai multe ori sa obtin o informatie cat de mica despre starea in care se afla femeia, numele acesteia sau orice altceva, insa fara succes.
Deoarece accidentul s-a produs vinerea, politistul mi-a cerut sa revin duminica impreuna cu martorii pentru a semna procesul de constatare a accidentului, ceea ce am si facut. Luni, dupa ce am transportat masina intr-un loc pazit si sigur, am incercat sa iau legatura din nou cu politistul pentru a afla ce am eu de facut in continuare, dar din nou, fara succes. Marti am fost contactat de catre politist sa mi se spuna ca doamna a obtinut un certificat medico-legal de 11 zile si mi-a depus plangere penala pentru vatamare corporala din culpa. Mentionez ca mie mi s-a retinut permisul de conducere si mi s-a eliberat o dovada pe care o reinoiesc la fiecare 30 de zile iar pentru asta ma deplasez de fiecare data 400km dus si inca 400 intors si de fiecare data sunt obligat sa imi iau concediu (de 2 luni deja imi iau fara plata).
Acum 2 saptamani am fost chemat la politie impreuna cu martorii pentru o "confruntare" si pentru "oficializarea " hartiilor. Am ajuns acolo (a trebuit sa platesc transport, cazare si masa pentru toata lumea) si surpriza, doamna nu avea posibilitatea sa se prezinte, nefiind in localitate. A ramas asadar sa dam din nou declaratii iar de aceasta data martorii a trebuit sa jure pe biblie. Mentionez ca intre timp am depus si la politie si la parchet o cerere de efectuare a unei expertize tehnico-stiintifice a accidentului cat si a unei expertize tehnice a masinii femeii respective - de asemenea, am ramas cu cunostinte temeinice in redactarea unei astfel de cereri si atat.
Deoarece ieri s-au implinit 5 luni de la data accidentului si eu sunt in acelasi stadiu, am auzit zvonuri cum ca la 6 luni de la un astfel de accident, daca nu se demareaza procesul, acesta este inchis automat. De asemenea am inteles ca doamna respectiva poate retrage plangerea penala oricand.
Intrebarile mele ar fi urmatoarele:
- daca femeia isi retrage plangerea exact dupa 5 luni si 29 de zile, e posibil sa se inchida cazul cum spuneam mai sus si sa raman cu buza umflata?
- este normal ca se taraganeze in asemenea hal toata procedura? Daca da, nu vreau sa imi imaginez ce se intampla in cazuri mai grave!
- exista vreo posibilitate sa grabesc putin lucrurile? Masina mea este mai mult ca sigur dauna totala si deja se apropie aniversarea acesteia adica mai scade valoarea cu 10%
- aveti vre-un sfat pe care ati putea sa mi-l dati in aceasta situatie?

Va multumesc mult pentru rabdarea ca ati ajuns pana aici si va multumesc anticipat pentru raspunsurile dvs!

PS: mentionez ca de la politie eu am plecat numai cu o dovada de circulatie si cu autorizatia de reparatie!

Cu stima,
Bogdan.
Cel mai recent răspuns: Silvia Renate Mihai , Avocat 16:48, 4 Februarie 2010
Buna seara !
1.Despre termenul de 6 luni de care vorbiti, nu am auzit in astfel de cazuri.
2.In cazul dvs. se poate retrage plangerea sau partile se pot impaca.
3. Astfel de dosare dureaza...
4-5. Angajati-va un aparator
Buna ziua,
revigorez acest topic pt a nu deschide altul..
Legat de cazul meu, prezentat mai sus, a fost efectuata expertiza (la cererea mea si pe cheltuiala mea) iar acum astept finalizarea raportului acesteia.

Insa va cer din nou ajutorul in numele unui coleg turc.
Acesta a fost implicat intr-un accident rutier acum vreo 4 luni.
De fapt acesta mergea in coloana la o trecere de cale ferata si a fost lovit de un autobuz care iesea din autogara (unde este acum pasajul baneasa).
Politia a decis ca este culpa comuna, autobuzul fiind invinuit ca nu a acordat prioritate la intrarea pe un drum public iar colegul meu cum ca ar fi depasit coloana (asa a declarat soferul autobuzului desi 4 martori au declarat ca mergea regulamentar).
Oricum, pe loc colegul meu nu a fost de acord cu fapta dar dupa ce a vazut cum decurg lucrurile in cazul meu, a platit amenda si a avut permisul suspendat pentru 2 luni.
Acum a primit o citatie cum ca este chemat in instanta pe 22.06 in calitate de intervenient-fortat in proces cu DGP Brigada de Politie Rutiera in calitate de intimat pentru Fond - plangere contraventionala.
Mai scrie apoi ca in caz de neprezentare a partilor, judecata se va face in lipsa daca se solicita in scis acest lucru de catre una din (si nu mai inteleg ce scrie - probabil parti).

Rugamintea mea este urmatoarea:
puteti sa imi spuneti, va rog, ce anume trebuie sa faca colegul meu? Se vede pe fata lui ca e disperat pt ca nu stie cu ce a gresit iar eu nu stiu ce sa ii spun sau sa ii explic.

Multumesc anticipat!
Cu st
Nu e foarte placut acest lucru dar nici sa te duca la disperare nu e.
Este vorba de o procedura pe care L136/1995-Legea asigurarilor o prevede.
Acest subiect a mai fost dezbatut. Folositi functia Cautare, criteriul "intervenient fortat"!
Iata un exemplu: www.avocatnet.ro/content/for...
In primul rand in legatura cu accidentul Dvs (cu soferita)
Parerea mea este ca este vorba de o hartuire din partea soferitei celuilalt autoturism, datorita, in primul rand, unui certificat medico-legal de 11 zile de ingrijiri medicale (minimum minimorum) si, in al doilea rand, datorita neprezentarilor la diversele convocari. Eu cred ca ea stie ca este vinovata de producerea accidentului. O expertiza corecta va concluziona acest fapt. Prin urmare nu aveti de ce sa va faceti griji. Ramane totusi problema consumului de bani, timp si nervi.

In legatura cu problema colegului turc
Printr-o expertiza tehnica se poate lamuri modul de producere a accidentului.
In legatura cu situatia dvs. in primul rand ma intreb de ce vi s-a retinut permisul daca sustineti ca nu sunteti vinovat si aveti si martori pentru asta? In ce temei legal?
Sigur, daca partea vatamata(?) isi retrage plangerea dosarul penal se "inchide" dar dvs, va trebui pe cale civila sa va obtineti daunele(repararea masinii).
In celalalt caz, este posibil ca el sa fie chemat in judecata pentru ca, cealalta parte , implicata in accident sa-si recupereze permisul dand vina pe prietenul dvs.Este bine sa se intereseze de dosar, sa consulte un avocat, sa-si formuleze eventuala aparare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contestatie decizie politie accident usor alinbarbulescu alinbarbulescu Buna Ziua Am fost implicat intr-un accident usor cu un trolebuz. Pe scurt, mergand pe strasa Witing (face legatura intre Gara de Nord si Calea Plevnei) care ... (vezi toată discuția)
Accident cu lovire din spate in lateral pe banda opusa Cristan1981 Cristan1981 Buna ziua! Acum ceva timp(mai mult de 2 luni) a avut loc o intamplare foarte urata cu tatal meu la volan. A plecat dimineata la ora 7.20 din fata casei cu ... (vezi toată discuția)
Permisul se suspenda chiar la nup ? sabin cj sabin cj O ruda a fost implicat intr/un accident in zona trecerii pentru pietoni. Indicatorul de presemnalizare (rosu) era cazut, indicatorul albastru era o cutie cu ... (vezi toată discuția)