avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 519 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Reglementare drum acces
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Reglementare drum acces

Am achizitionat de curand o casa, iar accesul se face pe un drum de acces (drum de servitute). Pe acest drum fiecare din locatari (3 cu mine) detine o cota parte. Drumul de acces nu este deschis, este inchis odata la drumul principal cu gard si poarta, si inca odata intre primul si al doilea vecin. Din cate stiu, eu fiind ultima proprietate pe drumul de acces beneficiez de pozitia dominanta. As vrea sa stiu daca legal pot cere celor 2 vecini sa darame gardurile? Drumul are o latime de aproape 3,1m, stiu ca minimul pentru un drum de acces este de 3,5m sper sa nu ma insel. Mai pot face ceva legal?
Cel mai recent răspuns: Enache Anda , Avocat 17:25, 10 Decembrie 2019
Puteti sa cereți proprietarilor cu fonduri aservite sa facă un nou act de constituire a servitutii de trecere pentru o latime de 3,5m și sa împărțiți cheltuielile de demolare/reamenajare între proprietarii care profită de această modificare.
Daca nu se reuseste pe cale amiabila, exista si cale de atac in instanta? De asemenea, referitor la cele 2 garduri ridicate, am dreptul sa cer demolarea lor? Sau majoritatea decide?
Solutia in instanta este introducerea unei actiuni in constatarea unui drept de servitute in favoarea dumneavoastra impotriva celorlalti proprietari. In baza acestui drept acestia vor fi obligati sa nu va ingradeasca dreptul de acces si implicit sa darame gardurile care restrictioneaza accesul.
In situatia in care deja aveti un drept de servitute stabilit prin conventie/hotarare judecatoreasca, puteti introduce o actiune confesorie prin care instanta ii va obliga sa va respecte dreptul de servitute si sa darame orice constructii aflate pe terenul respectiv.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept de servitute vasile1969 vasile1969 Suntem trei proprietari a unui lot de servitute cu latimea de 4m. afert terenurilor cumparate. De comun acord am hotarat sa inchidem drumul de servitute ... (vezi toată discuția)
Servitute ONU EMIL ONU EMIL Detin un teren cu acces la asfalt 17m si lung. 138 m.Intre acest teren si urmatorul proprietar exista o fasie de 3m lasata ca acces de un proprietar care ... (vezi toată discuția)
Blocare a drumului de acces HATI HATI Am un vecin care intra pe proprietatea sa folosindu-se de un drum de acces care imi strabate de circa 20 de ani proprietatea pe o portinue de 20-25m cu o ... (vezi toată discuția)