avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 433 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Recalculare Pensie de invaliditate la modificare grad ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Recalculare Pensie de invaliditate la modificare grad de invaliditate

Sunt pensionar de invaliditate gr. II din anul 2011. La momentul respectiv, aveam stagiul total de cotizare realizat de 19 ani și 3 luni, stagiul de cotizare necesar fiind de 17 ani. Vârsta la data pensionării fiind de 42 ani. În baza celor menționate mai sus s-a acordat un stagiu potențial de 15 ani.
În anul 2019, în urma revizuirii capacității de muncă, mi s-a acordat gr. I de invaliditate. La recalcularea pensiei de invaliditate conform noii încadrări, nu am mai primit stagiu potențial acordat deoarece stagiul de cotizare necesar este de 23 ani, iar eu am stagiul de cotizare realizat de 19 ani. În consecință, pensia mi-a fost diminuată prin diminuarea punctajelor realizate.
Deoarece în perioada 2011-2019 am fost pensionar de invaliditate gr. II, conform legislației române în vigoare, NU aveam drept de muncă, ceea ce determină imposibilitatea de a acumula stagiu de cotizare realizat.
Întrebare:
Vă rog frumos să-mi spuneți ce trebuie să fac pentru a demonstra că nu este corectă,încadrarea la acest stagiu de cotizare necesar de 23 ani prin analizarea momentului pensionării la anul 2019 nu la anul 2011 în așa fel încât să nu se mai diminueze pensia.
Ce trebuie făcut pentru a încadra corect şi a se calcula corect punctajul respectiv pensia de invaliditate
Cel mai recent răspuns: Dapix , utilizator 10:36, 14 Decembrie 2019
buna mergeti la casa de pensi si cereti o lamurire deoarece si din datele scrise de dumneavoastra ar fi trebuit sa primiti acel procentaj din oficiu de 15 ani
Ceea ce mi-ați recomandat am făcut deja. Cei de la Casa de Pensii Bacău au spus că la revizuire/modificare se ia în calcul situația de la data revizuirii și nu se mai acordă acel stagiu potențial (conform legii), o aberație legislativă.... Situația s-ar putea rezolva numai pe calea instanței.
Așa e legea, nu aveți ce face. La pensia de boală, la fiecare modificare a gradului de invaliditate, pensia se recalculează și rezulta o scădere a punctajului. Drept urmare pensia scade, chiar dacă treci de la gradul doi la gradul unu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stagiul potential pensie invaliditate #lucian# #lucian# Sunt pensionat de invaliditate din luna mai 2011, (probleme cardiace grave) data la care aveam realizat stagiul de cotizare necesar cu varsta (19 ani si 7 luni ... (vezi toată discuția)
Stagiul minim de cotizare pentru pensionare mimika85 mimika85 Sant pensionata pe caz de boala din 2008 . In vara acestui an mi s-a schimbat gradul de pensionare din 2 in 3 . Daca pana acum aveam o pensie de 479 ron acum ... (vezi toată discuția)
Decizie pensionare alexia_amdra alexia_amdra buna ziua! sunt pensionar de boala gr.2 din 2003.Pe decizia de pensioare mi s-a inscris 18 ani si 11 zile vechime in munca din care gr.2, 4 ani,6 luni si 7 ... (vezi toată discuția)