avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 676 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Convocare AG de catre dezvoltator in privinta crearii ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Convocare AG de catre dezvoltator in privinta crearii Asociatiei De Loctari

Buna ziua,
Se da urmatoarea situatie:

Complex nou construit, cu intarzaieri ale termenului de predare aproximativ 8 luni.
Din August au inceput sa se mute locatarii in apartamente(in jur de 40-50 pana la data curenta), dintr-un total de aprximativ 450, restul asteapta finalizarea complexului si trecerea sezonului rece.
Complexul inca nu este finalizat, se lucreaza zilnic, locurile de parcare inca nu sunt data in folosinta oficial( 2 etaje la subsol).
Din ce se stie s-au incheiat promisiuni de vanzare-cumparare intr-un procent de aproximativ 80%(posibil chiar mai mult) din apartamente, restul fiind inca la dezvoltator..
Recent dezvoltatorul convoaca AG cu locatarii mutati(sau cei care au CVC) cu privire la creare Asociatie de Locatari sub pretextul ca multe apartamente sunt inca la el si vrea sa transfere in seama asociatiei diferite lucrari administrative.(in conditiile in care tot munitorii lui le strica: lift, spatii comune, spatii verzi, etc)
In proiectul statutului Asociatiei pe care il impune da drepturi depline unui singur om: Administrator, inclusiv receptia lucrarilor sa fie facuta doar cu aprobarea lui. In caest caz urmareste sa faca repcetia complexului si tot ce se mai lucreaza dupa sa fie platite de catre asociatie.
Cum am putea sa ne aparam noi ca locatari in acest caz?(desi ne-am mobilizat noi locatarii, el sustine ca voturile se numara si ale apartamentelor care inca nu au CVC pt ca sunt inca la el si practic detine majoritatea de unul singur)
Apartamentele pe care exista doar promsiune fara act final de CVC se pot numara ca vot in cazul AG?

Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: SorynMG , utilizator 17:24, 13 Decembrie 2019
Buna ziua,
Cititi legea 196/2018, aceasta reglementeaza infiintarea Asociatiilor de proprietari ( Nu locatari).
Chiar daca detine majoritatea apartamentelor, nu va poate impune sa va constituiti in asociatie, aceasta ramane la latitudinea proprietarilor.
La constituirea Asociatiei se alege un Presedinte ( acesta este reprezentantul asociatiei, nu administratorul), un comitet si, daca se poate, un cenzor, daca nu...se angajeaza unul.
Administratorul este angajatul asociatiei si atributiile lui, precum si cele ale presedintelui, comitetului si cenzorului, sunt stipulate in legea de mai sus.
Oricum, receptia apartamentelor nu o face asociatia, o fac dirigintele impreuna cu cei de la primarie/ISC la terminarea blocului.

Am tot citit de cateva zile, si nu am gasit infromatia ca nu ne poate impune sa constituim asociatie.
Ma puteti indruma dumneavoastra unde gasesc aceasta infromatie?
Conform CAPITOLUL II, SECȚIUNEA 1,
Procedura de înființare și înregistrare a asociațiilor de proprietari
Articolul 13:
" Asociația de proprietari se înființează prin acordul scris a cel puțin jumătate plus unu din
numărul proprietarilor dintr-un condominiu"
El se considera proprietar pe toate apartamentele la care nu a fost semnat CVC,
Chiar daca infiinteaza asociatia, ceea ce nu cred ca o sa poate, chiar daca detine peste 50% din apartamente, ( trebuie ales un presedinte, comitet...si nu poate face asta singur) nu o sa poata adopta hatarari.
ART. 49
(1) Hotararile asociatiei de proprietari sunt luate in adunarea generala a proprietarilor, iar executarea lor este incredintata comitetului executiv si administratorului.
(2) In vederea punerii in practica a hotararilor adunarii generale a asociatiei de proprietari, comitetul executiv al asociatiei de proprietari emite decizii in conformitate cu prevederile legii.
(3) Pentru adoptarea hotararilor in adunarea generala a asociatiei de proprietari se au in vedere urmatoarele:
...
c) in situatia in care un proprietar detine o cota-parte indiviza de parti comune mai mare de jumatate din totalul cotelor-parti indivize de proprietate comuna din condominiu, ponderea voturilor de care el dispune este limitata, fiind egala cu suma ponderii voturilor celorlalti proprietari;

Ceilalti proprietari ce parere au legat de acest demers?
Ultima modificare: Miercuri, 11 Decembrie 2019
Ionut.ion, utilizator
Avem grupul nostru de locatari in care nimieni nu este incantat, De aceea cautam solutii.

El ca dezvoltator se lmiteaza confrom punctului "c", dar sunt convins ca a dat apartamente la prieteni rude, care vor vota pt el ..
Atunci demarati dvs. aceasta procedura, nu va retine nimeni sa faceti asta.
Sau nu va inscrieti in asociatia dumnealui
Sau contestati modul de infiintare...

Alte discuții în legătură

Buna ziua ! suntem locatari (9 apartamente) intr un bloc nou. ... Dini1979 Dini1979 Buna ziua ! Suntem locatari (9 apartamente) intr un bloc nou. Dezvoltatorul ne cere bani pentru a infiinta asociatie de propietari (respectiv 210 roni de ... (vezi toată discuția)
Convocator ședința adunarea generală a proprietarilor Dragos248 Dragos248 Buna ziua, convocatorul ședinței de adunare generală a proprietarilor a fost transmis via mediu informare Watap, pe grupul blocului din asociația de ... (vezi toată discuția)
Adunare generala de alegre a presedintelui asociatiei de proprietari. Tudoral89 Tudoral89 Burna ziua. Locuiesc intr-un bloc nou construit care contine in cartea funciara atat boxe cat si apartamente. Dezvoltatorul a obligat toti cumparatorii de ... (vezi toată discuția)