avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 318 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Declaratia 091 - diferenta intre D1 si D4
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Declaratia 091 - diferenta intre D1 si D4

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati sa inteleg care este diferenta intre a opta pentru punctul 1 sau punctul 4 , in sectiunea D cu Date privind Vectorul Fiscal al declaratiei 091 atunci cand, fiind neplatitor de TVA, vreau sa ma inregistrez in scopuri de TVA doar pentru achizitii intracomunitare.

Punctul 1 : "Înregistrare prin depăşirea plafonului de achiziţii intracomunitare "
Punctul 4: 'Înregistrare prin opţiune pentru achiziţii intracomunitare, conform art.268 alin.(6) din Codul fiscal "

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Radu Varciu , Consultant fiscal 14:20, 16 Decembrie 2019
Punctul 1: va inregistrati conform acestui punct cand la prima achizitie intracomunitara urmeaza sa depasiti plafonul de 34.000 lei.
Punctul 4: va inregistrati conform acestui punct cand nu depasiti plafonul de 34.000 lei dar doriti sa cumparati din U.E. fara TVA , urmand sa platiti TVA in Romania in data de 25 luna urmatoare. Glumind, eu spun ca este o inregistrare din patriotism pentru ca vreti sa platiti TVA in Romania, nu in alt stat al U.E. Iar daca, cota de TVA din Romania este mai mica, cu atat mai bine.
Ultima modificare: Joi, 12 Decembrie 2019
Radu Varciu, Consultant fiscal
Multumesc pentru raspuns. Am inteles acum.
Totusi, se poate considera operatiune de vanzare la distanta daca achizitionez produse din Germania, livrate prin curier catre mine, pe care ulterior le comercializez catre clienti din Romania, astfel incat sa nu fiu nevoit sa ma inregistrez in scopuri de TVA daca depasesc cei 34000RON / anual?

Multumesc
Operatiune de vanzare la distanta se considera atunci cand transportul bunurilor cade in sarcina furnizorului. (furnizorului din Germania in cazul dvs).Dar nu rezolvati absolut nimic cu asta. Sa presupunem ca dvs nu ati depasit plafonul de achizitii intracomunitare de 34.000 lei.
1.Mai presupunem ca furnizorul din Germania nu a depasit plafonul de vanzari la distanta in Romania de 118.000 lei. In acest caz el va factura catre dvs cu cota de TVA din Germania.
2. Presupunem acum ca furnizorul din Germania a depasit cota de 118.000 lei livrari (vanzari) la distanta catre Romania. In acest caz furnizorul din Germania trebuie obligatoriu sa se inregistreze fiscal in Romania, sa primeasca cod de platitor de TVA in Romania si sa factureze catre dvs cu cota de TVA din Romania. Factura va arata exact ca o factura emisa in Romania.
Si in cazul achizitiilor la distanta se tine cont de plafonul de 34.000 lei. Ajungand la acest plafon trebuie sa obtineti acel cod special de platitor de TVA pentru achizitii intracomunitare si nu mai putem spune ca furnizorul din Germania va vinde dvs la distanta.
Concluzia: oricum o dati la intors, fiind neplatitor de TVA in sensul clasic , tot platiti TVA la achizitiile intracomunitare, in Germania sau Romania, dupa caz.(eventual la alegere, daca sunteti sub plafonul de 34.000 lei).
Da e clar ca tot platesc TVA, in cazul meu pana acum direct in Germania. Chestiunea e ca la ultima achizite pare-se ca am depasit plafonul semnificativ fara sa-mi dau seama. Obtinand acum un cod de TVA nu ar duce decat la plata TVA de doua ori...o data platita deja si inca o data in RO.
Eu in locul dvs as proceda astfel:
-merg la Finante si obtin in cateva minute codul special de platitor TVA pentru achizitii intracomunitare;
-iau legatura cu furnizorul din Germania si il rog sa imi stornez factura cu CIF-ul normal si sa emita alta factura pe codul special de platitor de TVA pentru achizitii intracomunitare.
In caz contrar e posibil ca Finantele sa descopere greseala dvs. Asta nu se va intampla foarte repede, dar riscul exista si e mare.

Alte discuții în legătură

Pfa norma de venit it, achizitii intracomunitare pt uz propriu bb22 bb22 Sunt PFA cu norma de venit in IT, neplatitor de TVA. Facturez in general catre firme din UE si USA, mai putin Romania. Intrebarea mea se refera insa nu la ... (vezi toată discuția)
Ce acte trebuiesc intocmite in cadrul intrep.individuala? MOCANU DOINA MOCANU DOINA Buna ziua. Va rog sa ma indrumati, ce declaratii se depun in cazul in care infiintez o Intrep.individuala cu obiectul, ... vanzare de autoturisme aduse din ... (vezi toată discuția)
Achizitie intracomunitara secon-hand mery52 mery52 Buna ziua, am o Intrep. Individ., nu sunt platitor de TVA, si doresc sa cumpar autoturisme secon-hand din U.E. de la persoane juridice si fizice, si sa le ... (vezi toată discuția)