avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1687 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Expertiza in constructii
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Expertiza in constructii

Este obligatorie prezenta avocatilor partilor in cazul unei expertize in constructii?Adica in cazul unui partaj s a dispus de catre instanra efectuarea unei expertize in constructii.Fostul meu sot incearca sa amane efectuarea acestei expertize pe motiv ca nu poate fi prezent avocatul lui la data respectiva.Are acest drept de a refuza sau de a amana, daca nu este prezent avocatul lui?Este a doua oara cand se eschiveaza.
Ultima modificare: Miercuri, 11 Decembrie 2019
Aura Daniela, utilizator
Cel mai recent răspuns: Aura Daniela , utilizator 18:36, 12 Decembrie 2019
Legisaltia in vigoare nu mentioneaza convocarea avocatilor partilor la expertiza, ci convocarea partilor.
CpC mentioneaza:
-Art. 335 Efectuarea expertizei la fata locului
(1) Daca pentru expertiza este nevoie de o lucrare la fata locului sau sunt necesare explicatiile partilor, ea nu poate fi facuta decat dupa citarea partilor prin scrisoare recomandata cu continut declarat si confirmare de primire, in care li se vor indica ziua, ora si locul unde se va face lucrarea. Citatia, sub sanctiunea nulitatii, trebuie comunicata partii cu cel putin 5 zile inaintea termenului de efectuare a lucrarii. Confirmarea de primire va fi alaturata raportului de expertiza.
(2) Partile sunt obligate sa dea expertului orice lamuriri in legatura cu obiectul lucrarii.
(3) In cazul in care una dintre parti opune rezistenta sau impiedica in orice alt mod efectuarea lucrarii, instanta va putea socoti ca dovedite afirmatiile facute de partea adversa cu privire la imprejurarea de fapt ce face obiectul lucrarii, in contextul administrarii tuturor celorlalte probe.
(4) Cheltuielile efectuate cu expertiza pana la data refuzului vor fi suportate de partea care s-a opus efectuarii expertizei.
(5) In mod exceptional, cand aflarea adevarului in cauza este indisolubil legata de efectuarea probei cu expertiza tehnica, instanta va autoriza folosirea fortei publice in scopul efectuarii expertizei, prin incheiere executorie pronuntata in camera de consiliu, dupa ascultarea partilor.
Sesizati instanta de judecata ca nu se respecta prevederile din CpC.
Va multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pentru expertiza topografică, pentru identificarea unui tere agricol este obligatorie prezenta partilor la convocare? BILDEA BILDEA Expertul refuza să faca expertiza , motivînd că nu au fost prezente partile. La primărie existând toate datele necesare pt identificarea terenului ... (vezi toată discuția)
Intocmirea raportilui de expertiza dosar asigurare dovezi vrica vrica Este valabil un Raport intocmit daca nu au participat la asigurarea dovezilor cele doua parti implicate in dosar (vezi toată discuția)