avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 338 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Problemecu Euroins
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Problemecu Euroins

La sfarsitul lunii Septembrie am avut accident de masina iar vinovatul avea asigurare la Euroins . A doua zi am fost la sediul Euroins unde s-a facut constatarea si din fericire au acceptat sa imi duc masina la reprezentanta( precizez faptul ca eu am masina Dacia Sandero de 1 an de zile iar vinovatul Renault 95`) . Masina a fost reparata in 3 saptamani paguba fiind de 9600 Ron . Cei de la Euroins initial mi-au spuns ca plata se face in 15 zile , apoi 30.Am asteptat 30 de zile si nimic . M-am intors la sediul Euroins unde inspectorul care s-a ocupat de cazul meu si-a dat demisia iar colegul sau mi-a spus ca dosarul este lichidat si ca Euroins a aprobat doar 5000 Ron(acesta precizand faptul ca daca as fi avut masina la un serivice de-al lor aveam masina chiar si cu jumatate din plata) . Am facut reclamatie la CSA , acestia deocamdata nu au rezolvat nimic ,nu au primit nici un raspuns, si s-ar putea sa nu rezolve nimic. Peste o saptamana se fac 3 luni de cand nu am masina . X-(
Cat timp dureaza un proces ? Am sanse de castig ? Le pot cere despagubiri pentru ca din cauza lor nu m-am putut folosi de masina atatea luni si ca eu platesc totusi o rata lunara pentru acea masina?
Cel mai recent răspuns: Valentin Geapana , Avocat 22:34, 4 Decembrie 2009
Buna seara !
Sediul materiei asigurarii RCA este reprezentat, in principiu, de urmatoarele acte normative: Legea nr. 136 din 1995 privind asigurarile si Normele RCA emise de catre CSA.
Pentru un eveniment din septembrie 2009 sunt aplicabile Normele RCA aprobate prin ordinul nr. 20 din 07 nov. 2008.
Privitor la aspectul procedural, cadrul procesual este stabilit chiar de legea 136, care, in art 54 alin. 1 stabileste urmatoarele: Despagubirea se stabileste si se efectueaza conform art. 43 si 49, iar in cazul stabilirii despagubirii prin hotarare judecatoreasca, drepturile persoanelor pagubite prin accidente produse de vehicule aflate in proprietatea persoanelor asigurate in Romania se exercita impotriva asiguratorului de raspundere civila, in limitele obligatiei acestuia, stabilita in prezentul capitol, cu citarea obligatorie a persoanei/persoanelor raspunzatoare de producerea accidentului in calitate de intervenienti fortati.
Deci, actiunea judecatoreasca va avea ca parat asiguratorul RCA iar ca intervenient fortat celalalt conducator auto.
Referitor la intrebarea daca se poate solicita repararea pagubei pricinuite prin lipsa de folosinta, trebuie sa avem in vedere dispozitiile normelor RCA care in art. 26 prevad ca (1) Asiguratorul RCA are obligatia de a despagubi partea prejudiciata pentru prejudiciile suferite in urma accidentului produs prin intermediul vehiculului asigurat, potrivit pretentiilor formulate in cererea de despagubire, dovedite prin orice mijloc de proba. Fara a se depasi limitele de despagubire prevazute in contractul de asigurare RCA, in conditiile in care evenimentul asigurat s-a produs in perioada de valabilitate a politei de asigurare RCA, se acorda despagubiri, in forma baneasca, pentru:
a) vatamari corporale sau deces, inclusiv pentru prejudicii fara caracter patrimonial;
b) pagube materiale;
c) pagube consecinta a lipsei de folosinta a vehiculului avariat;
d) cheltuieli de judecata efectuate de catre persoana prejudiciata.
In afara de acestea, ar mai fi multe de scris insa din pacate timpul nu e asa binevoitor...
Ultima modificare: Vineri, 4 Decembrie 2009
Valentin Geapana, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident rutier in strainatate maryan27 maryan27 Buna ziua. Lucrez in Germania de cateva luni. In urma cu cateva zile am suferit un accident rutier. Mai exact, am fost lovit de o masina in timp ce coboram din ... (vezi toată discuția)
Pot sa dau in judecata societatea de asigurare? igna_florin igna_florin in urma unui accident intre doua masini prietenul meu a stat 3 luni in spital si a suferit mai multe operatii la membrele superioare si inferioare (avandu-le ... (vezi toată discuția)
Accident de circulatie, dauna totala. dorel92 dorel92 Acum ceva timp am tamponat din spate o masina...un el si o ea in varsta de 60 de ani. A fost chemata ambulanta si politia, am mers impreuna la spital ptr ... (vezi toată discuția)