Buna seara !
Sediul materiei asigurarii RCA este reprezentat, in principiu, de urmatoarele acte normative: Legea nr. 136 din 1995 privind asigurarile si Normele RCA emise de catre CSA.
Pentru un eveniment din septembrie 2009 sunt aplicabile Normele RCA aprobate prin ordinul nr. 20 din 07 nov. 2008.
Privitor la aspectul procedural, cadrul procesual este stabilit chiar de legea 136, care, in art 54 alin. 1 stabileste urmatoarele: Despagubirea se stabileste si se efectueaza conform art. 43 si 49, iar in cazul stabilirii despagubirii prin hotarare judecatoreasca, drepturile persoanelor pagubite prin accidente produse de vehicule aflate in proprietatea persoanelor asigurate in Romania se exercita impotriva asiguratorului de raspundere civila, in limitele obligatiei acestuia, stabilita in prezentul capitol, cu citarea obligatorie a persoanei/persoanelor raspunzatoare de producerea accidentului in calitate de intervenienti fortati.
Deci, actiunea judecatoreasca va avea ca parat asiguratorul RCA iar ca intervenient fortat celalalt conducator auto.
Referitor la intrebarea daca se poate solicita repararea pagubei pricinuite prin lipsa de folosinta, trebuie sa avem in vedere dispozitiile normelor RCA care in art. 26 prevad ca (1) Asiguratorul RCA are obligatia de a despagubi partea prejudiciata pentru prejudiciile suferite in urma accidentului produs prin intermediul vehiculului asigurat, potrivit pretentiilor formulate in cererea de despagubire, dovedite prin orice mijloc de proba. Fara a se depasi limitele de despagubire prevazute in contractul de asigurare RCA, in conditiile in care evenimentul asigurat s-a produs in perioada de valabilitate a politei de asigurare RCA, se acorda despagubiri, in forma baneasca, pentru:
a) vatamari corporale sau deces, inclusiv pentru prejudicii fara caracter patrimonial;
b) pagube materiale;
c) pagube consecinta a lipsei de folosinta a vehiculului avariat;
d) cheltuieli de judecata efectuate de catre persoana prejudiciata.
In afara de acestea, ar mai fi multe de scris insa din pacate timpul nu e asa binevoitor...