avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1818 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cine poate formula pretentii in numele firmei inchise?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cine poate formula pretentii in numele firmei inchise?

Buna ziua

Urmaresc de mult timp cu mare drag Avocatnet.ro in incercarea de a-mi imbogati cunostintele legale, insa trebuie sa recunosc ca tocmai m-am lovit de o problema pe care nu stiu cum o abordez. Va scriu astfel cu rugamintea de a primi cateva sfaturi ajutatoare, daca se poate. Va multumesc anticipat.

Pe scurt, am cumparat o masina din Germania, pe firma. Cine mi-a adus-o (un prieten de familie, mandatat, care se ocupa cu asa ceva de ani de zile) mi-a sugerat atunci sa lasam compania germana (Franken Automobile) sa treaca pe factura doar costul NET al automobilului, pe motiv ca daca l-ar trece pe cel brut, mai mare, nu imi va inapoia statul german niciodata TVA-ul inapoi odata ce o voi inmatricula in tara. Pentru ca "asa se intampla mereu".

Am acceptat, increzator in spusele lui. Din ce am aflat ulterior, aparent este o practica destul de comuna, peste tot in Germania.

Amicul meu a obtinut insa o hartie scrisa la mana, semnata si stampilata de neamt, in care recunoaste ca a primit cash, in mana, suma de 2400 euro (adica fix valoarea TVA-ului) sub forma de "garantie". Acest document este pe numele amicului meu, care a fost mandatat sa o cumpere si livreze in tara. Nu este si pe numele firmei

Pana in ziua de azi nu am reusit sa recuperez acesti bani de la firma germana, ei motivand sec ca daca nu e pe factura si brutul, nu a existat tranzactia. Foaia la mana insa demonstreaza exact contrariul.

Am decis sa il actionez in instanta. Din cate am aflat, o simpla foaie la mana, semnata si stampilata are aceeasi valoare in Germania precum o factura propriu-zisa (un aspect diferit de legislatia romaneasca).

Intre timp insa am inchis si radiat firma pe numele careia am inmatriculat masina. Dupa mai bine de 22 de ani am fost nevoit sa renunt la business.

Daca firma nu mai e, mai pot eu sa cer banii inapoi? Reiterez ca masina a fost luata pe firma, ca am foaie la mana ca dovada ca a primit brutul in mana, insa ca e pe numele mandatatului (amicul meu).

Inainte de a demara procesul, avocatul din Germania mi-a sugerat sa ma interesez in Romania, pentru ca el nu cunoaste legislatia de la noi, CINE POATE FORMULA PRETENTII IN NUMELE UNEI FIRME INCHISE?

Pentru ca e logic ca firma, ca pers. juridica, nu mai poate aparea ca reclamant, nu mai poate cere banii inapoi, din moment ce nu mai exista.

Pe cine as putea sa trec ca reclamant? Eu, persoana fizica, drept fostul administrator unic este ok?

Daca nu, cine? Alta persoana fizica? Alta pers. juridica?
Trebuie sa fie vreo legatura intre firma si persoana f. sau j. pe care as putea sa o trec ca cere pretentii?

Credeti ca am vreo sansa cu acest proces in Germania?

Cu stima,
Cornel C.

Alte discuții în legătură

Bună seara! ma confrunt cu o mare problema și sper sa găsesc ... geofrig_86@yahoo.com geofrig_86@yahoo.com Bună seara! Ma confrunt cu o mare problema și sper sa găsesc o soluție. În luna Februarie anul curent s-a achiziționat o mașină pe societate aceasta ... (vezi toată discuția)
Autoturism Maria Claudia Maria Claudia Buna seara, As dori sa stiu daca, in momentul in care are loc o vanzare-cumparare autoturism cu plata in rate, intre o persoana juridica si persoana fizica, ... (vezi toată discuția)
Achizitie autoturism din 2005 de pe firma es pe firma ro danap2001 danap2001 Buna ziua, firma din Spania vinde autoturism uzat din 2005 la firma din Romania platitoare de TVA. Contabila spune ca trebuie fcut contract de ... (vezi toată discuția)