avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 794 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzare cu testament autentificat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzare cu testament autentificat

Buna seara,
Daca o persoana a intocmit un testament autentificat la notar pentru un apartament, mai poate sa-l vanda fara a solicita la notar anularea testamentului?
Astept raspuns de la experti.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Corina89 , utilizator 16:41, 22 Decembrie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da, poate.
Testamentul urmează să își producă efectele pentru restul bunurilor testatorului (dacă acesta mai are în proprietate si altele, in afara de apartament)
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna seara,
DA, in momentul vanzarii bunul respectiv nu mai face parte din bunurile cuprinse in testament.
Daca acela a fost singurul bun din testament atunci, la momentul vanzarii, testamentul este nul de drept!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da.
Art. 1.068. - NCC
(1) Legatele sunt supuse dispozițiilor privind revocarea voluntară a testamentului.
(2) Orice înstrăinare a bunului ce constituie obiectul unui legat cu titlu particular, consimțită de către testator, chiar dacă este afectată de modalități, revocă implicit legatul pentru tot ceea ce s-a înstrăinat.
Va multumesc pt. raspuns, dar, mai este o problema in aceasta speta;
In primul rand, sa clarificam gradul de rudenie cu testatorul si pe cine a trecut in testament:
Testatorul este matusa din partea tatalui meu si nu mai are niciun mostenitor in afara de subsemnatul.
In testament a fost trecuta sotia mea si fiul meu (asa a fost intelegerea fara probleme la data respectiva).
La data incheierii testamentului persoana in cauza (testator), nu suferea de boli neuro-psihice (conform adeverintei emise de catre medicul de familie si depuse la notariat).
La momentul actual, nu mai poate sa plece singura de acasa, deoarece nu mai stie sa se intoarca (chiar si in apropierea domiciliului), totodata avand si perioade de slabiciune (pur si simplu "cade din picioare"). Impreuna cu sotia mea, "am adunat-o de pe drumuri" de mule ori, fiind sunati de pe telefonul acesteia de catre diversi angajati ai magazinelor si farmaciilor din apropierea domiciliului (pe unde iesea la cumparaturi). Sotia mea, o viziteaza din doua in doua zile pentru ca nu mai iese din casa (in cel mai rau caz, o data pe saptamana), asigurandu-i tot ce-i trebuie (cumparaturi, hainele la spalat. pampers, etc).
Care este problema grava:
O vecina de palier, care este si presedinta asociatiei de locatari, a devenit peste noapte "binevoitoare", in conditiile in care au fost certate timp de 15 ani.
Mai mult decat atat; i-a dat acestei vecine si o copie de la cheile apartamentului "chipurile sa o mai viziteze din cand in cand". Totodata, cand a vizitat-o recent sotia mea, a gasit o masina de spalat noua, spunand "a mea matusa", ca i-a facut-o cadou vecina ...... la randul sau, aceasta vecina, spunand ca nu i-a facut-o cadou, ca "i-ar fi dat bani matusa mea sa cumpere masina de spalat" (in conditiile in care nici macar nu stie sa o foloseasca), fara sa prezinte vre-o factura. Tot aceasta vecina, i-a "cotrobait" prin apartament, spunand sotiei ca "a ajutat-o sa aranjeze putin lucrurile" (in situatia in care, are bani pusi deoparte in diferite plicuri si locuri din casa, in special de la pensie, la care noi nu ne-am permis sa umblam sau sa verificam cati sunt). La fel si cu facturile de utilitati (de care se ocupa tot sotia); nu au mai fost gasite la cutia de scrisori, iar dupa verificari, sa le aduca tot aceasta vecina (bineinteles cu termenul scadent expirat si neplatite).

Si acum intrebarea finala sau mai bine zis un sfat:
Cum trebuie sa procedam (la ce demersuri ar trebuii procedat), ca sa nu ne trezim ca i-a facut vre-un act de vanzare-cumparare (sau alt act pt ca sunt destule), acestei vecine "binevoitoare" peste noapte?

Am incercat sa-i explicam ca este ceva in neregula cu aceasta vecina, care dupa 15 ani cat au fost certate, peste noapte devine prietena si grijulie fata de ea.

PS: Am discutat si cu medicul de familie al matusei si a confirmat ca stie situatia, iar in cazul solicitarii unei adeverinte noi. ne va anunta (familia) si va trece mentiunile reale.

Va multumesc anticipat pentru rabdarea de a citi acest mesaj si astept o parere din partea dumneavoastra in aceasta speta.
Ultima modificare: Duminică, 22 Decembrie 2019
edwin_rosetti, utilizator
La inceputul textului anterior, am uitat sa mentionez faptul ca tatal meu este decedat.
Ultima modificare: Duminică, 22 Decembrie 2019
edwin_rosetti, utilizator

Alte discuții în legătură

Testament, promisiune nerespectata luminita6 luminita6 Buna ziua....as dori un raspuns va rog frumos in urmatoarea situatie....am dobandit un apartament prin testament notarial in prezenta martorilor,,,ulterior la ... (vezi toată discuția)
Vanzare-cumparare ulterioara unui testament Relu73 Relu73 Mă numesc [editat] si sunt din Alba Iulia.Eu si fratele meu am întretinut cu bani si alte bunuri ani de zile un unchi si o mătusă care nu au urmasi si ... (vezi toată discuția)
Testament cristel52 cristel52 Buna seara, Doresc sa stiu daca un proprietar poate vinde apartamentul lasat initial prin testament (nu copiilor lui). Anularea testamentului trebuie facuta ... (vezi toată discuția)