Buna seara,
Doresc sa stiu daca un proprietar poate vinde apartamentul lasat initial prin testament (nu copiilor lui). Anularea testamentului trebuie facuta la acelasi notariat, sau cu o copie se poate merge oriunde ? Este posibil ca dupa 10 ani notarul sa nu mai aiba sediul in acelasi loc.
Pe durata vietii sale testatorul poate dispune liber de bunurile sale prin orice act juridic permis de lege. In cazul de fata, testatorul poate vinde oricand apartamentul ce face obiectul legatului, chiar si fara revocarea explicita a testamentului. Instrainarea apartamentului va reprezenta o revocare tacita a testamentului privind bunul instrainat. Daca la data decesului testatorului bunul nu se mai afla in patrimoniul sau testamentul devine caduc ( devine un document incapabil de a mai produce efecte ) cu privire la bunul respectiv.
multumesc alin_gon. raspunsul dvs este diferit de cel pe care l-am primit inaintea mesajului dvs. Nu-i mai sigur totusi sa fie anulat, atata timp cat proprietarul este in viata ? Mai logic mi se pare ce imi spuneti dvs.
Teoretic, aşa spune legea, înstrăinarea reprezintă o revocarea tacită a testamentului. Însă ptr o soluţie practică, care poate evita ani de procese ulterioare şi mulţi nervi poate fi acel înscris autentic in care se vă menţiona revocarea testamentului. Oricine se va simţi descurajat de a contesta vânzarea.