Buna seara,
Sora mea este angajata la o firma de cateva luni. A trecut de perioada de proba demult, are contractul pe perioada nedeterminata.
Momentan este in concediu medical..fiind curent in hala unde lucreaza, a ramas intepenita cervical.
Ar vrea ca dupa terminarea medicalului, sa isi dea demisia, fara preaviz. Patronatul, turc, s.a purtat foarte urat cu ea( n.are sens sa detaliez) iar ea fiind acasa în medical, a profitat si a aplicat la mai multe joburi. A fost acceptata si trebuie sa inceapa din ianuarie.
Are nevoie de ajutorul dumneavoastră, ptr ca vrea sa trimita email cu demisia , demisia incepand imediat dupa terminarea medicalului si vrea sa stie la ce riscuri se expune daca nu sta in preaviz. Este terifiata de omul asta, de fapt toate colegele ei.
Stie ca nu e fairplay, insa la modul cum s.a comportat turcul cu ea...va rog sa nu o judecati.
Legal, o afecteaza? Stiu ca era o problema cand erau carti de munca. Acum? Poate sa.i taie din salariu ptr ca i.a provocat un prejudiciu nestand in preaviz?Aici are are nevoie de ajutorul dvs.
Pe scurt, isi poate scrie demisie fara preaviz si sa nu se mai prezinte la munca?
Multumim mult si Sarbatori Fericite
1. Art. 81 din Codul Muncii:
(1) Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.
......
(7) Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.
2. Regula in materie de incetare a contractului individual de munca din initiativa salariatului este incetarea dupa expirarea unui termen de preaviz, in conditiile art. 81 C. muncii.
De la regula potrivit căreia salariatul care își dă demisia are obligația de a acorda angajatorului un termen de preaviz, Codul muncii prevede si excepții de la regula, în care salariatul își poate da demisia fără preaviz, si anume :
- in cazul în care angajatorul nu își îndeplinește obligațiile asumate prin contractul individual de muncă.Această excepție de la regula acordării preavizului se regăsește în cuprinsul dispozițiilor art. 81 alin. (8) Codul muncii.
- in cazul in care angajatorul renunta total la termenul de preaviz - art.81 alin.7 C.mun.
3. Absenţa nemotivată de la locul de muncă a salariatului aflat în perioada de preaviz atrage posibilitatea sancţionării disciplinare a acestuia de catre angajator, inclusiv prin desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.
4. La art.40 alin.2 C.mun. sunt prevazute anumite obligatii ale angajatorului , si anume:
acestora.
a) sa informeze salariatii asupra conditiilor de munca si asupra elementelor care privesc desfasurarea relatiilor de munca;
b) sa asigure permanent conditiile tehnice si organizatorice avute in vedere la elaborarea normelor de munca si conditiile corespunzatoare de munca;
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
d) sa comunice periodic salariatilor situatia economica si financiara a unitatii, cu exceptia informatiilor sensibile sau secrete, care, prin divulgare, sunt de natura sa prejudicieze activitatea unitatii. Periodicitatea comunicarilor se stabileste prin negociere in contractul colectiv de munca aplicabil;
e) sa se consulte cu sindicatul sau, dupa caz, cu reprezentantii salariatilor in privinta deciziilor susceptibile sa afecteze substantial drepturile si interesele acestora;
f) sa plateasca toate contributiile si impozitele aflate in sarcina sa, precum si sa retina si sa vireze contributiile si impozitele datorate de salariati, in conditiile legii;
g) sa infiinteze registrul general de evidenta a salariatilor si sa opereze inregistrarile prevazute de lege;
h) sa elibereze, la cerere, toate documentele care atesta calitatea de salariat a solicitantului;
i) sa asigure confidentialitatea datelor cu caracter personal ale salariatilor.
Daca una dintre aceste obligatii nu a fost indeplinita de catre angajator, atunci salariatul poate demisiona fara preaviz.
Multumim din suflet ptr raspuns.
Acum avem alte întrebari, in speranta ca nu profităm de bunatatea si timpul dumneavoastră :
1.Daca alege sa scrie demisia prin articolul 81,lit 8, trebuiesc enumerate pe demisie obligatiile pe care nu si le.a respectat angajatorul? De ex in CIM, programul este de 8 ore pe zi de luni pana vineri, insa in realitate se lucreaza o zi da, una nu, 12 ore pe zi, inclusiv sambata si duminica.
2.Daca demisioneaza si angajatorul are pretentia de preaviz si apoi o ponteaza absent nemotivat, o afecteaza in vreun fel la urmatoarele locuri de munca?
Înțeleg ca asta ar fi cea mai rea, insa poate de exemplu si/sau sa penalizeze salariul ce urmeaza sa il primească sora mea?
1. Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
In speta, numai daca doreste poate mentiona obligatiile incalcate de catre angajator.
2. Nu ar trebui sa o afecteze desfacerea disciplinara a c.i.m. .. totul depinde de mentalitatea viitorului angajator .. parerea mea este ca va conta aptitudinea ei de a-si indeplini atributiile prevazute in fisa postului.