avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 340 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Adunare generala
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Adunare generala

Buna ziua.
Din noua lege 196/2018, nu reusesc sa imi dau seama daca se vorbeste de 2 tipuri de adunari generale. Una a proprietarilor, unde s-ar alege pesedintele si o alta, a membrilor asociatiei, unde s-ar alege comitetul executiv. Aceasta informatie o am de la un avocat specializat pe asociatii de proprietari.
Daca se confirma informatia aceasta, imi puteti furniza art. si alineatul, de asemenea imi puteti spune daca are si o logica sau este pur si simplu o "scapare"/o hiba a legii?

Va multumesc.
Ultima modificare: Joi, 26 Decembrie 2019
Giugiuk18, utilizator
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 14:15, 26 Aprilie 2023
Se pot face amandoua intr-o singura sedinta. Se poate alege Comitetul Executiv, Presedintele si ce mai doriti intr-o singura sedinta.
Conform dispL nr 196/2018 numai membrii proprietari si mandatatii acestora au dreptul sa voteze in adunarea generala
Acel avocat "specializat", nu cunoste l 196/2018, de a putut sa va dea o astfel de informatie. Uite asa ne mananca banii avocatii, am patit-o si eu, asa ca am studiat temeinic legea si pot astazi sa dau eu suport celor nelamuriti. Asadar:
1. O Asociatie de proprietari, este alcatuita din membrii care si-au dat acordul de asociere, au aprobat Statutul pe baza caruia Asociatia a fopst constituita si inregistrata la tribunal, dobandind personalitate juridica. Proprietarii care nu au dorit sa faca parte din Asociatie, nu au calitatea de membru cu drepturile aferente. Sunt obligati sa se supuna hotararilor Adunarii Generale, la care pot participa dar nu au drept de vot .Deci nu exista Adunarea proprietarilor, doar a membrilor Asociatiei.
2. In Adunarea Generala se fac propuneri de membrii ai Comitetului Executiv, din randul membrilor proprietari sau copropietari. Se supune la vot, iar cel care are celmai mare numar de voturi -pentru- devine Presedintele Asociatiei, urmatorul votat devine Vicepresedinte, iar restul sunt Membrii.
Deci, nu se aleg separat, in doua sedinte de proprietari care au calitati diferite. Sa-i bateti obrazul la avocatul respectiv: Rusinica!!!
Va redau si partea legislativa a celor explicate mai sus.
Art. 46. -
(1) La adunarea proprietarilor în vederea constituirii asociației de proprietari, proprietarii vor alege dintre cei prezenți un comitet executiv format din președintele asociației de proprietari și un număr par de membri, precum și un cenzor sau o comisie de cenzori și vor hotărî numărul membrilor acestora și durata mandatelor lor. Alegerea acestora se face cu jumătate plus unu din numărul proprietarilor prezenți. Durata mandatelor nu poate fi mai mare de 4 ani și pot fi reînnoite.
Art. 54. -
(1) Membrii comitetului executiv sunt desemnați de către adunarea generală a asociației de proprietari, dintre membrii asociației de proprietari.
(2) Comitetul executiv este format din președintele asociației și un număr par de membri, nu mai mare de patru, astfel încât numărul membrilor comitetului executiv nu poate fi mai mare de cinci.

1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Fiți atenți la o nuanță observată în articolele 47 și 48 din Legea nr. 196/2018.
Pentru prima Adunare Generală este obligatoriu să se convoace „toți proprietarii” din Asociația de Proprietari (art. 47 alin. 4), iar pentru Adunarea Generală Reconvocată este obligatoriu să fie convocați „toți membrii” care au semnat în Acordul de Asociere al Asociației de Proprietari, sau un act adițional de adeziune la asociația respectivă (art. 48 alin. 3).
Mulți n-au sesizat acestă diferență importantă, deoarece pentru prima convocare a Adunării Generale, dacă nu au fost anunțați „toți proprietarii”, chiar dacă aceștia ar fi în număr de 3.000 sau 5.000, această așa-zisă adunare care nu poate fi generală, se consideră a fi convocată ilegal și se va anula retroactiv.
Citiți și textul art. 48 alin. 2 și veți vedea cât de important e faptul că trebuie convocați toți proprietarii pentru prima Adunare Generală, altfel Adunarea Generală reconvocată este nulă și ilegală, dacă nu s-au respectat obligațiile de convocare date de art. 47 !
Art. 48. - (2) Dacă la prima convocare nu este întrunit cvorumul necesar de jumătate plus unu din MEMBRII Asociației de Proprietari, întrunirea Adunării Generale se suspendă și SE RECONVOACĂ (...) NUMAI ÎN CONDIȚIILE PREVĂZUTE LA ARTICOLUL 47.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Doar la adunarea generala pentru constituirea asociatiei de proprietari se convoaca toti proprietarii.
Ulterior constituirii asociatiei, la adunarile generale sunt convocati doar membrii.

Alte discuții în legătură

Reconvocare adunare generala a asociatiilor de proprietari medut_pitic medut_pitic Buna ziua Poate cineva sa imi confirme ca se poate face reconvocarea Adunarii Generale in caz de lipsa forum la 10 minute mai tarziu? \"Adunare General va ... (vezi toată discuția)
Revocare presedinte de asociatie inca din luna aprilie 2024 am ... Mihai8 Mihai8 revocare presedinte de asociatie Inca din luna aprilie 2024 am demarat procesul de revocare al presedintelui asociatiei de proprietari. am mers din usa in ... (vezi toată discuția)
Ce șanse am sa obțin anularea deciziilor din 2 adunări generale ... EliodorDoru EliodorDoru Ce șanse am sa obțin anularea deciziilor din 2 adunări generale daca : prima nu a fost convocată deloc(nici cea inițială nici cea reconvocata)- in sensul ... (vezi toată discuția)