revocare presedinte de asociatie
Inca din luna aprilie 2024 am demarat procesul de revocare al presedintelui asociatiei de proprietari.
am mers din usa in usa si din scara in scara si am adunat semnaturi pentru revocarea presedintelui.Am stans 107 semnaturi din 348 de apartamente,apoi am organizat doua adunari generale cu instiintari afisate la fiecare scara si in temenul stabilit de lege,precizez ca neavand acces la baza de date a asociatiei nu am putut instiinta toti proprietarii prin tabele nominale.In urma ad.generale s-a ales un presedinte si doi membri in comitetul executiv fata de un presedinte,un vicepresedinte si cinci membri in comitetul executiv(din motive financiare) cati erau.Am inaintat actele la judecatorie pentru validare.Presedintele in exercitiu a contestat semnaturile ca fiind false si ca unii semnatari nu sunt proprietari,deasemeni a spus ca ad.generala nu a fost constituita legal si cere instantei nulitatea acesteia.Precizez ca presedintele in functie a fost ales in 25.02.2021 de 35 de persoane cu 247 de imputerniciri.Ce cai de atac am mai avea intrucat termenul de judecata se apropie vertiginos?Va multumesc!
Pai ce cale de atac sa aveti? Cauza nu s-a judecat inca.
In primul rand, ce aveati dvs inainte (presedinte + vice + 5 membri nu era legal). Conform legii 196/2018, comitetul executiv este format din președintele asociației și un număr par de membri, nu mai mare de patru, astfel încât numărul membrilor comitetului executiv nu poate fi mai mare de cinci. Art 54, alineatul 2 din legea 196/2018
In al doilea rand, tot conform legii 196/2018
Art. 47
(3) Adunarea generală ordinară se convoacă de către:
a) președintele asociației de proprietari sau comitetul executiv;
b) cel puțin 20% din numărul proprietarilor membri ai asociației de proprietari.
(4) Proprietarii sunt anunțați, prin afișare la avizier și pe bază de tabel nominal convocator sau, în cazul proprietarilor care nu au fost anunțați, pe baza tabelului nominal convocator, prin poștă cu scrisoare recomandată, cu conținut declarat și confirmare de primire, asupra oricărei adunări generale a asociației de proprietari, cu cel puțin 10 zile înainte de data stabilită, inclusiv cu privire la ordinea de zi a adunării generale, cu excepția adunărilor generale extraordinare sau a adunărilor generale reconvocate care se pot convoca, în condițiile prevăzute la alin. (3), cu cel puțin 3 zile înainte de data stabilită.
Art. 48
(1) Adunarea generală poate adopta hotărâri, dacă majoritatea proprietarilor membri ai asociației de proprietari sunt prezenți personal sau prin reprezentanți care au o împuternicire scrisă și semnată de către proprietarii în numele cărora votează.
(2) Dacă la prima convocare nu este întrunit cvorumul necesar de jumătate plus unu din membrii asociației de proprietari, întrunirea adunării generale se suspendă și se reconvoacă în termen de maximum 15 zile de la data primei convocări în condițiile prevăzute la art. 47.
(3) La adunarea generală reconvocată, dacă există dovada că toți membrii asociației de proprietari au fost convocați pe bază de tabel convocator sau prin poștă cu scrisoare recomandată, cu conținut declarat și confirmare de primire, și prin afișare la avizier, hotărârile pot fi adoptate, indiferent de numărul membrilor prezenți, prin votul majorității acestora.