Buna ziua,
As dori sa cumpar un teren pentru casa in apropierea Bucuresti. Am gasit pe cineva care vinde un teren intravilan, ce a fost trecut din extravilan in 2013. Scopul terenului in prezent este inregistrat ca agricol, dar din ce am inteles acest lucru nu este o problema, deoarece se poate schimba cu o simpla cerere la primarie. Ce ma intereseaza pe mine si va rog sa ma ajutati, ce acte trebuie sa cer si la ce detalii sa fiu atent, deoarece in acest moment sunt 2 proprietari, fiecare cu 50%, iar pe mine ma intereseaza sa achizitionez doar jumatatea unei persoane si nu vreau sa intampin probleme ulterioare pentru aprobari, avize si constructie de la celalat proprietar.
Cum ar trebui sa fie actele pentru ca eu sa fiu independent 100% sau ce pot face la cumparare pentru separare, daca se poate.
Va multumesc.
Pot sa fac o promisiune de cumparare? Actualul propritar nu are banii necesari pentru iesire din indiviziune. Asa il pot ajuta si eu sa ma asigur ca am prima optiune la cumparare?
strict legal da, fiindca promitentul nu trebuie sa fie proprietar in momentul incheierii promisiunii.
practic, am constatat ca multi notari cer actele proprietatii pentru a le verifica, iar aceasta inca nu exista. e posibil sa existe cerinte notariale suplimentare (un fel de bune practici) care conditioneaza aceste contracte.
solicitati o consultanta prealabila la un notar din aria judecatoriei responsabile teritorial.
Legat de constructia ce urmeaza sa o fac, exista posibilitatea sa nu primesc autorizatie? Desi langa acest teren deja sunt constructii in desfasurare. Voi avea nevoie de PUZ sau doar proiectul de constructie este suficient? Ce trebuie sa am in vedere despre teren, doar sa fie intravilan si atat?
De la arabil se trece la construibil doar cu cerere si taxa la primarie, cum am inteles din ce am mai citit pe internet?
Intreb aceste lucruri deoarece nu vreau sa am surpriza ca voi cumpara un teren pe care sa il pot folosi doar in agricultura, pentru ca acest lucru nu ma intereseaza. Sau sa depind de primarie daca vor ei sau nu.
Multumesc.
e o problema complexa.
cereti copiile actelor proprietatii si luati legatura cu un avocat specializat/ arhitect. el va putea face o evaluare concreta, fiindca trebuie studiat si planul cadastral si poate si alte date de la primarie, dupa caz. eventual daca au PUG aprobat. documentatiile primariilor sunt in diferite stadii, si chiar daca legile sunt aceleasi, ele se vor aplica in consecinta.
daca zona respectiva are deja PUZ facut de altcineva, nu mai aveti nevoie, dar trebuie sa va asumati cerintele stabilite.