avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 959 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Formare profesionala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Formare profesionala

Buna seara! M-am inscris la un stagiu de 3 ani pentru formare profesionala. In cei 3 ani eu am obligatia da a merge la cursuri, examene si la stagiu sub indrumarea unui tutore. Aceste cursuri se desfasoara lunar in 6 zile lucratoare. Anual ar fi aproximativ 72 zile. Pentru a merge la cursuri ce ar trebui sa fac?
1. Pot solicita un act aditional cu angajatorul, prin care sa pot recupera zilele in care merg la cursuri, fie zilnic dupa cele 8 ore de lucru , fie in weekend? Mentionez ca, volumul de munca de la serviciu este foarte mare si daca nu pot recupera aceste ore pe care le pierd, nu imi pot termina lucrarile la sfarsit de luna. Daca nu se aproba si mi se solicita sa imi iau zile libere neplatite si eu nu pot termina aceste lucrari?
2. Daca imi iau zile libere neplatite pt formare profesionala si raman insarcinata (lucru care il doresc), mai beneficiez de indemnizatie de crestere copil?
Ultima modificare: Duminică, 29 Decembrie 2019
Andreea OD, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:11, 29 Decembrie 2019
1. Vedeti prevederile din Codul Muncii
Art. 154 si urm.
(1) Salariaţii au dreptul să beneficieze, la cerere, de concedii pentru formare profesională.
(2) Concediile pentru formare profesională se pot acorda cu sau fără plată.
[ link extern ]

2. Puteti beneficia de indemnizatia pentru CCC , intrucat se iau in considerare si fractiunile de luna la calulul celor 12 luni eligibile , in conditiile prevazute de OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 4
(1) In calculul celor 12 luni prevazute la art. 2 alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in situatiile prevazute la art. 2 alin.(5) si (6), considerate luna intreaga.

(2) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6).

(3) Prin exceptie, se accepta ca de cel mult 3 ori fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (2).

(4) In situatia in care nasterea copilului se produce inainte de termen, perioada prevazuta la art. 2 alin. (1) se diminueaza cu perioada cuprinsa intre data nasterii copilului si data prezumata a nasterii, certificata de medicul de specialitate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum sa platesc singura asigurarile sociale (pentru sanatate si pensii)? crimhilda1982 crimhilda1982 Buna ziua, Am fost salariata si mi-am incheiat recent contractul de munca (de comun acord). Sunt insarcinata si as vrea sa beneficiez de indemnizatie pentru ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil danieladani7 danieladani7 Buna ziua , as avea o intrebare. Daca sunt angajata din 11 octombrie 2016 si o sa nasc in 04 septembrie 2017 atunci pot sa beneficiez indemnizatia de crestere ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil Ellavlad Ellavlad Buna ziua daca anterior am intrerupere de 10 zile intre contractele de munca mai beneficiez de indemnizatie?mentionez ca am schimbat locul de munca si un ... (vezi toată discuția)