avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 660 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Cum sa platesc singura asigurarile sociale (pentru ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Cum sa platesc singura asigurarile sociale (pentru sanatate si pensii)?

Buna ziua,

Am fost salariata si mi-am incheiat recent contractul de munca (de comun acord). Sunt insarcinata si as vrea sa beneficiez de indemnizatie pentru cresterea copilului pana la 2 ani cand va fi momentul, deci ar trebui sa-mi platesc singura contributiile la asigurarile sociale.
Imi puteti spune si mie unde trebuie sa merg (ANAF / casa de pensii / casa de sanatate) si cu ce documemnte? Trebuie sa platesc si pe perioada concediului de maternitate?
Am fost astazi la ANAF sa intreb dar nu m-au ajutat prea mult. Am cerut o declaratie de venit pe ultimii 6 ani si mi-au zis ca va trebui sa ma duc cu ea la casa de sanatate si sa mai intreb acolo, dar de casa de pensii nu stiau nimic.

Multumesc tare mult pentru ajutor!
Cel mai recent răspuns: crimhilda1982 , utilizator 18:58, 9 Mai 2013
1. Pentru a beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC) nu va ajuta la nimic plata contributiilor.

2. Pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) sa aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (eleva sau studenta la zi, somaj indemnizat, concedii medicale, concediu de maternitate etc.).

3. Spuneti data prezumata a nasterii copilului si data incetarii contractului individual de munca (CIM), si va spuin daca mai puteti face ceva pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC.
Ultima zi lucrata a fost 30 aprilie, incepand din 1 mai nu mai am serviciu.
Data estimata a nasterii este 21 septembrie.
Eu am crezut ca pot realiza " stagiu de cotizare in sistemul public de pensii" si prin contract individual cu casa de pensii si plata cotizatiilor fara a fi angajata. Sper ca se mai poate face ceva...
Multumesc pentru ajutor.
1. Legea nu vorbeste nicaieri de "stagiu de cotizare" ci numai de obtinerea de venituri profesionale impozabile.

2. Daca veti naste in septembrie cele 12 luni eligibile pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC sunt octombrie 2012 - septembrie 2013.

3. Trebuie sa incheiati inca din luna mai un contract individual de munca (CIM), chiar si cu program redus (o ora pe zi sau pe saptamana) si pe perioada determinata (4-5 luni) pana veti intra in concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) si apoi in CCC.

4. Sunt admise si fractiunile de luna, in conditiile prevazute de OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

Art. 4
(1) In calculul celor 12 luni prevazute la art. 2 alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in situatiile prevazute la art. 2 alin.(5) si (6), considerate luna intreaga.

(2) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6).

(3) Prin exceptie, se accepta ca de cel mult 3 ori fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (2).

(4) In situatia in care nasterea copilului se produce inainte de termen, perioada prevazuta la art. 2 alin. (1) se diminueaza cu perioada cuprinsa intre data nasterii copilului si data prezumata a nasterii, certificata de medicul de specialitate.


5. - Daca nici asa nu veti reusi mai exista si solutia ca tatal copilului sa beneficieze de CCC sau, daca dvs. veti sta acasa cu copilul, sa beneficieze direct (fara sa intre in CCC) de stimulentul de insertie de 500 lei lunar pana va implini copilul 2 ani.
- Adica va lucra si va primi salariu iar statul ii va mai plati 500 lei lunar.
Da, am citit eu pe diagonala:
(5) Cele 12 luni prevazute la alin. (1) pot fi constituite integral si din perioadele in care persoanele s-au aflat in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:
a) au beneficiat de indemnizatie de somaj, stabilita conform legii, sau au realizat perioade de stagiu de cotizare in sistemul public de pensii, in conditiile prevazute de actele normative cu caracter special care reglementeaza concedierile colective;
N-am mai ajuns si la partea despre concedieri colective. Multumesc tare mult pentru ajutor, o sa incerc sa ma angajez cu norma redusa zilele astea. Sanatate si numai bine!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de maternitate angella67 angella67 Buna ziua, va rog sa-mi spuneti ,daca am fost angajata cu contract de munca 16 luni,dupa care am intrat in somaj 6 luni,care a incetat la 30.06.2014 si voi fi ... (vezi toată discuția)
Prenatal laura2014 laura2014 buna seara!am si eu intrebare:sunt insarcinata in 7luni pe data de 12septembrie2013 ar trebui sa nasc,Pe cartea de munca am intrerupere o luna de la ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil CT23ANA CT23ANA Buna ziua. Daca ma angajez la o saptamana( max.) dupa terminarea indemnizatiei de somaj, mai pot avea continuitate in munca, pentru a beneficia de ... (vezi toată discuția)