avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 678 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu crestere copil

Buna ziua.

Daca ma angajez la o saptamana( max.) dupa terminarea indemnizatiei de somaj, mai pot avea continuitate in munca, pentru a beneficia de indemnizatia de crestere a copilului? Mentionez ca pe data de 12 iunie a fost ultima zi de plata a indemnizatiei de somaj, iar noul angajator imi va incheia contractul de munca pe data de 17 iunie. Sunt insarcinata in 2 luni, am luat somaj din luna decembrie 2013, insa nu mi-am putut prelungi durata somajului prin concedii medicale, deoarece nu a fost cazul. Daca totusi, pot beneficia, pana in ce luna trebuie sa lucrez pentru a intra in concediu de maternitate, respectiv CCC?

Mai am o nelamurire. In forum am citit ca un parinte poate beneficia de CCC daca naste in timp de 9 luni de la incheierea perioadei de cotizare, daca aceasta a survenit din motive neimputabile angajatului/ somerului. Adica... in cazul in care nu mi-as fi gasit loc de munca, dupa terminarea somajului beneficiam de CCC, pentru ca din momentul suspendarii indemnizatiei de somaj pana in momentul nasterii m-as fi incadrat in cele 9 luni?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: CT23ANA , utilizator 12:20, 16 Iunie 2014
1. Intreruperea de 5 zile nu va impiedica sa beneficiati de indemnizatie de maternitate si de indemnizatie pentru CCC.

2. - Beneficiati de concediu de maternitate daca in cele 12 luni premergatoare lunii in care intrati in concediu de maternitate aveti cel putin o luna stagiu de cotizare.
- In stagiul de cotizare intra si lunile in care ati fost in somaj indemnizat.

3. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

Art. 4
(1) In calculul celor 12 luni prevazute la art. 2 alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in situatiile prevazute la art. 2 alin.(5) si (6), considerate luna intreaga.

(2) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6).

(3) Prin exceptie, se accepta ca de cel mult 3 ori fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (2).

(4) In situatia in care nasterea copilului se produce inainte de termen, perioada prevazuta la art. 2 alin. (1) se diminueaza cu perioada cuprinsa intre data nasterii copilului si data prezumata a nasterii, certificata de medicul de specialitate.


4. Nu cred ca ati citit asa ceva pe acest forum dar ce spuneti dvs. se refera la concediul de maternitate si este prevazut in OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 23.
(1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcinã şi lãuzie, pe o perioadã de 126 de zile calendaristice, perioadã în care beneficiazã de indemnizaţie de maternitate.

(2) De aceleaşi drepturi beneficiazã şi femeile care nu se mai aflã, din motive neimputabile lor, în una dintre situaţiile prevãzute la art. 1 alin. (1), dacã nasc în termen de 9 luni de la data pierderii calitãţii de asigurat. Faptul cã pierderea calitãţii de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei în cauzã se dovedeşte cu acte oficiale eliberate de cãtre angajatori sau asimilaţii acestora.
Va multumesc pentru raspunsul dvs.!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de maternitate angella67 angella67 Buna ziua, va rog sa-mi spuneti ,daca am fost angajata cu contract de munca 16 luni,dupa care am intrat in somaj 6 luni,care a incetat la 30.06.2014 si voi fi ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil silviadinu silviadinu Buna ziua! Sunt insarcinata in 8 luni.Am fost data afara pe 28 decembrie 2012, cand aveam 3 luni, si dosarul pentru somaj l-am depus pe 16 ianuarie 2013. As ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil elena_elena_elena elena_elena_elena Buna ziua! va rog frumos,daca aveti cunostinte,sa ma lamuriti intr-o problema...sunt insarcinata in luna a5a si am fost pacalita sa semnez decizia de incetare ... (vezi toată discuția)