avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 702 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatie crestere copil

Buna ziua! va rog frumos,daca aveti cunostinte,sa ma lamuriti intr-o problema...sunt insarcinata in luna a5a si am fost pacalita sa semnez decizia de incetare a contractului de munca prin acordul partilor deoarece mi s-a promis ca o sa fiu mutata imediat pe alt post al aceleiasi firme insa asta nu s-a mai intamplat si as vrea sa stiu daca pot beneficia de indemnizatia de crestere a copilului daca intr-o luna am doar 5 zile lucrate sa stiu daca are rost sa fac cumva sa imi gasesc ceva de munca pt urmatoarele luni sau orice alta varianta ar mai fi sa pot beneficia de indemnizatie.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:50, 27 August 2014
Beneficiaza de concediu si indemnizatie de maternitate gravidele care au realizat cel putin o luna de stagiu de cotizare sau stagiu asimilat in ultimele 12 luni anterioare lunii de acordare a concediului de maternitate.

Mai beneficiaza de concediu si indemnizatie de maternitate femeile gravide sau lauze care au incetat plata contributiei de asigurari sociale, dar care nasc in termen de 9 luni de la data pierderii calitatii de asigurat.
1. - Ar fi trebuit sa nu va lasati pacalita.
- Trebuia sa solicitati sa semnati mai intai noul contract individual de munca (CIM), sa primiti o copie dupa el si apoi sa semnati cererea de incetare a CIM vechi.
- Invatatura de minte pentru alta data.

2. Pentru a beneficia de concediu crestere copil (CCC) si indemnizatia aferenta trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) sa aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (somaj indemnizat, concedii medicale, concediu de maternitate etc.).

3. - Sunt admise si fractiunile de luna,a sa cum o sa va arat mai jos.
- Ar fi bine sa va gasiti un loc de munca chiar si cu timp partial (de o ora pe zi sau pe saptamana) si veti putea beneficia de indemnizatie pentru CCC.

4. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

Art. 4
(1) In calculul celor 12 luni prevazute la art. 2 alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in situatiile prevazute la art. 2 alin.(5) si (6), considerate luna intreaga.

(2) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6).

(3) Prin exceptie, se accepta ca de cel mult 3 ori fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (2).

(4) In situatia in care nasterea copilului se produce inainte de termen, perioada prevazuta la art. 2 alin. (1) se diminueaza cu perioada cuprinsa intre data nasterii copilului si data prezumata a nasterii, certificata de medicul de specialitate.
Ar fi trebuit sa nu am atat de multa incredere in acea persoana...asta este de acum...va multumesc frumos pentru informatii dar ca sa fiu sigura ca am inteles...daca am 5 zile lucrate in august si imi gasesc repede un loc sa ma angajez pot lua indemnizatia?
Multumesc pentru raspuns Iulius Tax dar informatia asta cat de sigura este? Pentru ca peste tot am gasit ceea ce mi-a raspuns dl Tudor Valeriu...
In raspunsul meu anterior v-am spus ca sunt admise si fractiunile de luna (adica acele luni in care ati lucrat mai putin de o luna) in conditiile OUG 111/2010 art. 4 (redat de mine) pe care va rog sa-l cititi don nou.

Alte discuții în legătură

Drept pentru indemnizatie crestere copil nykolla nykolla buna ziua,sunt insarcinata in 5luni si jumatate..la actualul loc de munca muncesc de pe data de 26.05.2015....inainte sa muncesc aici am lucrat la alt loc de ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil CT23ANA CT23ANA Buna ziua. Daca ma angajez la o saptamana( max.) dupa terminarea indemnizatiei de somaj, mai pot avea continuitate in munca, pentru a beneficia de ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia pentru ccc crystinik_p18 crystinik_p18 buna ziua, va rog sa ma ajutati cu urmatoarea nelamurire: pe 28 martie2011m-am angajat la un supermatket, din cadrul caruia am plecat pe 4 noiembrie din cauza ... (vezi toată discuția)