avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 614 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu medical copil bolnav 0-2 ani
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu medical copil bolnav 0-2 ani

Buna ziua. Daca mama are concediu crestere copil atunci tatal poate beneficia de concediu medical copil bolnav?
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 10:18, 12 Ianuarie 2020
Intrebati, mai bine , la Casa de asigurari de sanatate.
Prevederi din OUG nr. 158/2005:

CAP. V
Concediul şi indemnizaţia pentru îngrijirea copilului bolnav
ART. 26
(1) Asiguraţii au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani, iar în cazul copilului cu handicap, pentru afecţiunile intercurente, până la împlinirea vârstei de 18 ani.
(1^1) În cazul copilului cu afecţiuni grave, asiguraţii au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 16 ani.
(1^2) Lista afecţiunilor prevăzute la alin. (1^1) se stabileşte de către comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătăţii şi este prevăzută în normele de aplicare a prezentei ordonanţe de urgenţă.
(1^3) La includerea afecţiunilor în lista prevăzută la alin. (1^2), pe aparate şi sisteme, se au în vedere elemente clinice, evolutive şi complicaţii ce determină prin severitatea tulburărilor morfologice şi funcţionale o durată cumulată a îngrijirilor medicale acordate copilului, exclusiv pentru afecţiunea de bază, de peste 90/180 de zile calendaristice pe an.
(2) Indemnizaţiile prevăzute la alin. (1) şi (1^1) se suportă integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

ART. 27
(1) Beneficiază de indemnizaţia pentru îngrijirea copilului bolnav, opţional, unul dintre părinţi, dacă solicitantul îndeplineşte condiţiile de stagiu de cotizare prevăzute la art. 7.
(2) Beneficiază de aceleaşi drepturi, dacă îndeplineşte condiţiile cerute de prezenta ordonanţă de urgenţă pentru acordarea acestora, şi asiguratul care, în condiţiile legii, a adoptat, a fost numit tutore, căruia i s-au încredinţat copii în vederea adopţiei sau i-au fost daţi în plasament.
......
ART. 29
(1) Durata de acordare a indemnizaţiei prevăzute la art. 26 alin. (1) este de maximum 45 de zile calendaristice pe an pentru un copil, cu excepţia situaţiilor în care copilul este diagnosticat cu boli infectocontagioase, este imobilizat în sisteme de imobilizare specifice aparatului locomotor sau este supus unor intervenţii chirurgicale; durata concediului medical în aceste cazuri va fi stabilită de medicul specialist, iar după depăşirea termenului de 90 de zile, cu aprobarea medicului expert al asigurărilor sociale.

ART. 29^1
(1) În situaţia în care durata internării copilului bolnav cuprinde perioade din două sau mai multe luni calendaristice, medicul curant poate acorda certificatul de concediu medical la externare sau lunar.

ART. 30
Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei pentru îngrijirea copilului bolnav este de 85% din baza de calcul stabilită conform art. 10.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Zile concediu medical mihaela david mihaela david cate zile de concediu medical pentru ingrijire copil bolnav se pot acorda intrun an? (vezi toată discuția)
Dreptul salariatului la concediu in cazul in care copilul este racit din cand in cand volvera volvera Buna ziua ! Ca salariat, angajat de curand in cadrul jandarmeriei in functia de femeie de serviciu, am dreptul de a solicita concediu sau alta forma de ... (vezi toată discuția)
Concediu medical pentru ingrijire copil bolnav de otita vasilicasavoiu vasilicasavoiu Salut! Baietelul meu are 3 ani si 4 luni si s-a imbolnavit de la camin de otita .Medicul de familie mi-a zis ca nu-mi poate da concediu medical pentru ca nu ... (vezi toată discuția)