Buna ziua si LA MULTI ANI !!!
Am mai scris in august 2019 despre contractele de furnizare apa incheiate de Compania de Apa Somes S.A. Cluj , Sucursala D... .
Acestea au fost incheiate pe data de 22.03 2019 cu intrare in vigoare de la data semnarii aprox. o luna mai tirziu cind s-a ridicat factura, s-a semnat noul contract pe durata nedeterminata fara observatii sau alte probleme in cea ce priveste furnizarea seviciului.
1. Detalii : Suntem un bloc cu 6 scari iar la acea data s-a incheiat cu fiecare scara contract de furnizarare , find dealtfel asociatii diferite pe fiecare scara de peste 20 de ani .
Facturarea s-a facut pe fiecare scara incluzind pe factura si citirea contoarelor pina in luna august 2019.
2. Acesta companie este din 2006 iar de atunci am avut mai multe contracte de furnizare a apei in care compania citea in fiecare luna contoarele de la subsolul scarilor facturind si citirea contorelor , care au fost montate tot de compania de apa de dinaintea de 2006 de vechea comnpanie care s-a desfiintat si a venit noua companie Compania de Apa Somes S.A. Cluj , Sucursala Dej .
3. Acum 3/4 ani la mine pe scara s-a defectat contorul si am cerut sa-l verifice si sa-l repare .
Binenteles ca atunci am aflat ca , contoarele din subsolul scarilor nu sunt ale lor ci a noastre a asociatiilor .
Nu am avut ce face si am cumparat contor nou, defectiune care sa-a intins pe doua jumatati de luni pina am comandat altul nou la magazin , nestiind decit la sfirsitul lunii, ca este defect si bineteles atunci in cele doua luni am platit dupa contorul defect, factura la apa consumata dublu fata de restul lunilor . Aprox. 120 mc de apa la care se adauga si contorul nou inca 400 lei .
Dupa aceasta totul a revenit la normal . Recalculari nu am cerut stiind ca nu avem nicio sansa.
4. Anul trecut in 22.03 2019 am fost usurati la incheierea contractului nou, ca nu au fost observatii , este pe durata nedeterminata si au continuat sa vina sa citeasca contoarele din subsolurile scarilor . Contractul model nou are la baza intocmirii lui 24 de legi, ordonante si standarde si s-a incheiat fara nicio observatie din partea Compania de Apa Somes S.A. Cluj , Sucursala Dej.
Aceasta nu a durat mult decit pina in August 2019 deci vreo 3/4 luni de la semnarea contractului cind pot sa spun ca ne-au amenintat, fortat ca nu mai citesc contoarele si ne intrerupe apa dela contorul general al blocului care este pe 6 scari si are 64 de apartamente .
Mentionez ca in aceasta perioada nu s-a modificat nimic fizic la instalatie si nici nu a aparut o lege noua, pentru noi insemnand, ca au acceptat starea care a fost la incheierea contractului din 22.03 2019 .
Mentionez ca din anul 2006 si dupa incheierea contractului din 22.03 2019 pe factura s-a platit CITIREA CONTORULUI din subsolurile scarilor . Toate datele privind montarea si seriile contoarelor cu perioada metrologica au fost detinute de Compania de Apa Somes S.A. Cluj , Sucursala Dej pina la sfirsitul lunii DEC. 2019 cind au facut o copie xerox si au dat la fiecare asociatie de scara .
La sfirsitul lunii Dec 2019 nu au mai citit apa si a ramas sa citim noi apa la fiecare scara , iar compania sa faca numai o factura pe contorul general iar noi sa ne intilnim sa impartim apa la coltul strazii . Mentionez ca fortati de imprejurari, o persona de la una dintre scari a preluat aceasta sarcina fortuita de noile imprejurari.
INTREBARE si parere DACA pot sub orice forma (Primarie , Instanta , Consiliu judetean, Protectia Consumatorului) sa revina la citirea contoarelor din scarile Blocului cum au facut-o pina in Aug. 2019 .
Cum poate o Companie sa incheie contracte de furnizare a apei fara a face observatii si a accepta starea, la data incheierii contractului , (aceasta AVIND aprox, LA 700 000/800 000 de consumatori in total ) IAR DUPA 3/5 LUNI SA AMENINTE CA INTRERUPE APA DACA NU FACEM BRANSAMENTE SEPARATE . In contract este specificat la obiectul contractului, daca nu a fost nicio problema, nu se poate rezilia unilateral decit la cererea utilizatorului/consumatorului .
Avind in vedere ca nu a fost nicio observatie si nicio modificare a instalatiei de la data 22.03 2019 si nu a aparut nicio lege noua, de cind s-a incheiat contractul ...
Cum poate sa rezilieze unilateral un Contract de servicii . ???
Atunci in 22.03 2019 a fost in Ordine iar dupa 3/4 luni nu mai este in Ordine , DE CE AU ACCEPTAT ATUNCI STAREA DIN 22.03 2019 DE CE AU SEMNAT CONTRACTUL ????
Acum impartim apa la coltul strazii si cred ca nu va dura mult pina cind ne vom da in cap cu impartirea apei !!!!
Mentionez ca nu suntem singurele asociatii de scari de bloc cu aceasta problema care este si la curtile comune dealtfel unde nu mai fac facturi decit la contorul General .
Fiind Bloc de 40 ani, case de peste 50 ani, un nou BRANSAMENT este greu de realizat iar in multe cazuri aproape imposibil sau cu costuri foarte mari depasind peste 10 000 de lei ( 3000/5000 EURO) de scara sau curte comuna in multe cazuri ajungind ca, conducta sa depaserasca 50 de m lungime .
Astept o parere, sugestie, daca se mai poate face ceva, sa revina la cum o fost inainte !!!
Multumesc !!!
De ce, pe cit trece timpul, este din ce in ce mai rau, se gaseste orice mijloc de a pune populatia la noi taxe si cheltuieli aiurea ? Mai trebuie si taxa de mediu, pe centrale de bloc si la respiratia omului ca doar expira dioxid de carbon ....?
Faptul ca furnizorul a acceptat sa va citeasca contoarele pasante proprietatea dvs (cele de pe fiecare scara) si, mai ales, sa va factureze separat, luati-l ca o favoare (platita) ce v-a fost facuta pana acum si pentru care "au ințărcat bălaia". Pesemne ca si-au dat seama si ei, dupa 20 de ani de secol 21 ca nu sunt nici macar la nivel de sfarsit de secol 20:)
Ma mir ca v-au facut favoarea asta si pentru atata timp. N-am mai auzit de asa ceva.
Legile s-au schimabat in ultimii ani; doar ca au ajuns la urechilor furnizorului mai tarziu si s-au urnit sa le puna in practica si mai tarziu.
Tehnic, de la bun inceput contractul trebuia sa fie intre furnizor si una dintre asociatii urmand sa impartiti costul prin conventie intre asociatii cu citirea contoarelor pasante de catre dvs.
Conform L 196/2018 art 94 raporturile intre furnizor si asociatie se stabilesc la nivel de bransament. Asociatiile fara bransament nu au cum sa aibe contract de furnizare.
Tot aceeasi lege spune ca, fara bransamente complet separate, nu se pot constitui asociatii separate (pe scari). Ca atare, nu aveti niciun temei, nici juridic, nici de alta natura, sa reveniti la vechile practici si nici asociatiile dvs nu mai sunt tocmai perfect legale.
Eu nu vad decat trei solutii:
- bransamente separate;
- desemnati pe cineva sa citeasca indecsii contoarelor pasante si sa faca imparteala pe scari (faceti conventie scrisa intre asociatii cu procedura de lucru, de plata, penalitati, restante) - dar e o metoda care s-ar putea sa dea rateuri;
- reuniti-va intr-o singura asociatie - asta fiind varianta legala, simpla si virtual fara cheltuieli suplimentare.
Buna,
Aceasta este de peste 25 de ani , cind tot ei ne-au obligat sa punem contoare de apa calda , apa rece, cind era incalzire centralizata, binenteles a fost pe costul asociatiilor/proprietarilor .
Atunci dupa revolutie prin hotariri locale sau lege am fost obligati sa le platim si sa punem contoarele .
Dupa ce vechea societate s-a inchis (Faliment sau cam asa ceva ) au luat cu ei contoarele de apa calda si aparatura platita de noi locatarii, iar cele de apa rece nu au avut cum sa le ia, caci erau citite in fiecare luna si facturate , aceasta fiind inainte de 2006 si solicitind sa dea banii platiti la primaria locala de care apartinea Societatea sau raspundea direct pentru ca nu mai era personal la cine sa te adresezi atunci, ne-au dus cu zaharelul si nu au mai dat inapoi banii niciodata, la cele de apa calda si caldura inclusiv aparatuira, cu , care au fost echipate .
Pina in 2006 toate erau sigilate inclusiv cele din apartamente si trebuia facuta metrologia cum era stabilit atunci . Undeva intre 2/5 ani .
A venit noua societate care datorita problemelor avute cu societatea veche care era datoare cu banii dati pe echipamente si luate ulterior de compania veche ca sa le revinda banuiesc , promitind initial ca vor da banii inapoi pe ce au luat , dar nu au mai facut-o niciodata ...
Societatea noua a incheiat contracte noi a stabilit sa factureze ciitirile , adica sa platim citirile la contoarele din subsolul scarilor din 2006 si pina acum cind am spus in mesajul anterior .
Noi le dam banii pentru citiri cum au solicitat iar cind nu mai vrea compania sisteaza citirea lor ?... De ce nu au facut-o atunci in 2007/2007 cind a aparut legea din 2006 L51 si L241 ??? De frica cred si acum nu le mai este frica, ca oamenii nu mai sunt uniti cum erau atunci .
I . INTREBARE LA CARE NU A RASPUNS NIMENI PINA ACUM :
Daca au incheiat CONTRACT de FURNIZARE la inceputul anului adica in 22.03 2019 fara sa obiecteze sau sa faca observatii citind si facturind citirile de 14 ani si dupa semnarea contractului din 22.03 2019 pina in luna AUGUST 2019 .
INSEAMNA CA AU ACCEPTAT STAREA CARE ERA ... NU ???
(O paranteza fac acum, am platit maI DEMULT LA STAT O SUMA DE 5000 DE LEI PESTE 1000 EURO conform unui contract ca sa aflu dupa o luna de zile ca a incheiat fraudulos acel contract si nu au vrut sa dea banii inapoi chiar daca i-am dat in judecata . In final spunind-une ca am semnat un contract si am fost de acord sa dau acei bani chiar daca legea era impotriva acelei taxe, am avut document emis de organele competente adica PC, ca acea taxa este inafara legii ....??? ) Binenteles ca nu am avut cistig de cauza si nu am primit banii inapoi niciodata ,
Acesta cum este, am semnat ca am fost de acord , am dat banii ... si dati au fost .Ce bine-mi pare ca ti-am dat Teapa !??
II. Aceasta cum este, tot statul are de cistigat indiferent daca are drepatate sau nu conform legii iar un contract pe care el l-a intocmit si este de acord cu el fara a face alte observatii dupa trei luni ameninta ca il reziliaza ....etc...
Aceasta cum se explica ???
III. INCA o intrebare la care astept un raspuns daca se poate
Ce s-ar intimpla daca toti proprietarii de la case si curti ar hotari conform legii sa scoata in drum sau pe trotuare caminele cu apometre .
La case majoritatea sunt montate in curtile oamenilor ... Strada si trotuarele ar fi fagure de albina nu ???
Ce s-ar putea intimpla .
Cine imi da un raspuns corect dau o Bere!