avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 696 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ore suplimentare bugetari
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ore suplimentare bugetari

Buna ziua, Vreau sa imi tin singur indexul de ore suplimentare, sa vad daca imi sunt acordate liberele necesare. Daca exista cineva care ma poate ajuta. Mentionez ca lucrez in ture inclusiv weekend si sarbatori legale si se compara cu orele lucrate de catre bugetarii de la stat. Si daca reusesc, in termen de cate zile imi pot fi acordate.
Multumesc
Ultima modificare: Luni, 6 Ianuarie 2020
Castravetele, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:24, 23 Iunie 2020
1. Pentru munca desfasurata in zilele de sarbatoare legala, salariatul beneficiaza:
- compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile. In ziua respectiva in care i se va compensa ziua de munca dintr-o zi de sarbatoare legala, nu i se va acorda salariul.

sau

- in cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

2. Pentru munca desfasurata in zilele de repaus saptamanal , salariatii beneficiaza cumulativ de:
- un repaus saptamanal de 48 de ore consecutive, acordat in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.

- un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.

3. Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.
In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut mai sus, in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
Sporul pentru munca suplimentara se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.
Ultima modificare: Luni, 6 Ianuarie 2020
Cornel Vasile, Consilier juridic
Bună ziua,
Am si eu o intrebare legat de orele suplimentare efectuate de anagajatii bugetari.
Serviciul la care suntem anagajati presteaza servicii din martie pana in noiembrie si in weekenduri. Fiind de aceasta natura nu avem de ales decat sa lucram in fiecare weekend. Exista posibilitatea de a ne plati orele suplimentare in loc sa fie recuperate conform legii? Este practic imposibil de recuperat ca sa nu vorbim de aspectul ...lucram sambata si duminica si putem sa le recuperam doar in cursul saptamanii și doar 100%.
Va multumesc in avans pt raspunsuri
Potrivit Legii , se recupereaza nu se platesc la bugetari orele suplimentare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ore suplimentare Szegedi07 Szegedi07 Buna ziua, Intrebarea mea este legata de urmatoarea: \" Ca recompensare a muncii suplimentare, conform Codului muncii, aceasta se face în două ... (vezi toată discuția)
Sporul pentru orele suplimentare andreeadee andreeadee Bună ziua! Aș dori să știu care sunt sporurile pentru orele suplimentare, în măsua in care acestea au fost prestate atât în timpul săptămânii, dar ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, in cazul in care un angajat presteaza ore suplimentare ... d.nicolin@house-of-communication d.nicolin@house-of-communication Buna ziua, in cazul in care un angajat presteaza ore suplimentare in wekend 8 ore de munca,, pt aceste 8 ore se va acorda liber in termen de 90 zile ... (vezi toată discuția)