avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 583 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire dobandita prin concubinaj
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire dobandita prin concubinaj

Buna ziua,
Tatal meu traieste in concubinaj cu o doamna de aproximativ 20 ani.
Ar putea aceasta doamna, sau rudele ei sa intre ca mostenitori, dupa moartea tatalui meu?
Mentionez ca tatal meu va dobandi o casa ca urmare a decesului surorii lui (matusii mele).
Va doresc o zi buna si astept cu interes raspunsul dvs!
Buna ziua,
Daca nu sunt casatoriti legal atunci dumneaei nu are nici un drept
Buna ziua,
Ne fiind casatoriti nu exista drept de mostenire legala.
Dar poate avea drept de creanta daca poate dovedi ca pe timpul concubinajului, a contribuit la amenajarea, intretinerea, repararea...casei in care locuiesc.
Adica sa solicite la mostenitoriiâ plata unei parti din valoarea reparatiilor....
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Stimate domn,

Concubinajul nu da nastere dreptului de a succede.

Daca, insa, un concubin a investit sume de bani, in vederea amenajarii unui bun propriu, al partenerului sau, acesta poate invoca un drept de creanta.

Instanta de judecata constata existenta si intinderea dreptului de creanta.

Acesta poate fi demonstrat prin orice mijloc de proba.

Dreptul de creanta trebuie valorificat in termen de 3 ani , termen ce curge de la nasterea sa, respectand termenul general de prescriptie.

Posesia intrerupe cursul prescriptiei.

Pentru a cuantifica investitiile realizate , in cauza, se poate ordona o expertiza de specialitate(in specialitatea constructii, spre exemplu ), pentru a determina actele de amenajare realizate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Care este legea concubinajului Oprea Lidia Oprea Lidia Dacă un bărbat si o femeie locuiesc împreună ,si la unul din ei intervine decesul, cum se împart bunurile (vezi toată discuția)
Concubinaj dragos215 dragos215 MAMA A TRAIT IN CONCUBINAJ 10 ANI.CONCUBINUL A DECEDAT,ARE 3 COPII DIN CASATORIA ANTERIOARA,MAMA LOR FIIND SI EA DECEDATA.DACA CONCUBINA ARE VREUN DREPT ASUPRA ... (vezi toată discuția)
Legea concubinajului: ce drepturi are femeia cu care a stat tatăl meu decedat la bunurile lui? Eminem03 Eminem03 Buna ziua,tatăl meu a decedat si urmeaza sa facem succesiunea, el a trăit cu o femeie fără să fie căsătoriți, întrebarea mea este concubina tatălui ... (vezi toată discuția)