avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1914 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Custodie copil minor fara divort?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Custodie copil minor fara divort?

Se poate solicita custodia minorului, fara sa se fi cerut si divortul? Parintii minorului sunt casatoriti si separati, iar tatal solicita doar custodia copilului si program de vizita. Casatoria este incheiata in alta tara. Poate solicita tatal custodia in Romania?
Autoritatea părintească (așa zisa custodie) se exercită în comun prin lege, nu trebuie cerută în instanță.
Program de legături personale cu minorul se poate cere în instanță, dacă părintele rezident se opune.
Dapix, sunt de acord cu dumneavoastra, dar suntem in situatia in care un tata solicita custodia comuna fara divort, in Romania , deoarece in tara de provenienta si in care a fost incheiata casatoria, custodia este exclusiv a mamei prin lege, poate instanta din Romania sa solutioneze o astfel de cauza? Mie mi se pare ilegal si abuziv.
Dacă minorul locuiește în România, se aplică legislația românească în vigoare.
Aici ambii exercita autoritatea parinteasca si tatal poate cere asta in instanta, precum si program de vizita.
Daca nu au transcris casatoria aici, nu figureaza ca si casatoriti.
gi-jane2 casatoria este transcrisa, cu ce schimba asta situatia, " aici" este un termen pe care eu nu-l inteleg pe deplin, pentru ca totul s-a petrecut " acolo" respectiv: casatoria, nasterea copilului si tot acolo este pe rol deja un proces de divort si custodie minor, ca urmare doresc sa lamuresc ce competenta mai are instanta romaneasca sa solutioneze aceasta cauza ???

Alte discuții în legătură

Drepturi in divortul de un cetatean egiptean maria_toma maria_toma Buna ziua ! Sunt o cetateana romana si planuiesc sa ma casatoresc in curand cu un cetatean egiptean musulman, in Romania. Am dori sa traim apoi fie in ... (vezi toată discuția)
Custodie copil si pensie de intretinere minor manuela77 manuela77 Buna seara. Vreau sa depun la Judecatorie o cerere pentru a obtine custodia minorului si obligatia tatalui la plata pensiei de intretinere. Mentionez ca sunt ... (vezi toată discuția)
Custodie comuna Zapezica Zapezica La custodie comuna cat timp petrece cu mama și cât cu tata copilul... Legal (vezi toată discuția)