avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 584 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... incetare contract
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

incetare contract

buna ziua, va rog daca imi puteti spune cu ce articol sa inchid un contract de munca, mentionez salariatul este cercetat penal ptr. furt din gestiune a fost cercetat de politie si acuma sa ajuns la tribunal am suspendat contractul cu articolul 52 lit.C dar vreau sa ii inchid activitatea in firma sa nu il mai tin pe statul de plata cu zero, ca procesul poate dura ani de zile nu se stie, ctr. este suspendat de 6 luni, dar ar fi o solutie sa ii inchid contractul prin convocarea salariatului asta ar insemna cu articolul 55 din CM, eu nu vreau sa il inchid cu acordul partilor, multumesc
Cel mai recent răspuns: Gabriel George Mocanu , Consultant resurse umane 09:32, 7 Decembrie 2009
Art 56 g) ca urmare a condamnarii la executarea unei pedepse privative de libertate, de la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti. Nu ii puteti inceta contractul anterior acestei date.
Ultima modificare: Luni, 7 Decembrie 2009
Nicoleta Ilea, Consultant resurse umane
CODUL MUNCII: SECTIUNEA 1
Incetarea de drept a contractului individual de munca

Art. 56. - Contractul individual de munca inceteaza de drept:

“g) ca urmare a condamnarii la executarea unei pedepse privative de libertate, de la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti.” (Legea nr. 371/2005)


Art. 61. - Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in urmatoarele situatii:

a) in cazul in care salariatul a savarsit o abatere grava sau abateri repetate de la regulile de disciplina a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de munca, contractul colectiv de munca aplicabil sau regulamentul intern, ca sanctiune disciplinara;

″b) in cazul in care salariatul este arestat preventiv pentru o perioada mai mare de 30 de zile, in conditiile Codului de procedura penala;″ (O.U.G. nr. 65/2005)

Acum dumneavoastra stiti mai bine in ce paragraf se poate incadra, dar cred ca ART.61 litera a).

Pana nu aveti o hotarare judecatoreasca cu sentinta definitiva, nu puteti invoca art.56 lit.g.

In consecinta nu va mai raman decat celelalte alternative respectiv, acordul partilor, demisia salariatului, desfiintarea postului , necorespundere profesionala si disciplinar.

Daca furtul sau delapidarea a avut loc din gestiunea societatii, de ce nu ati deschis o procedura de cercetare disciplinara?
Chiar daca are CIM suspendat, puteti derula procedura de cercetare prealabila in vederea incetarii CIM pe baza art.61 lit.a (abateri disciplinare)

Inteleg ca ancheta politiei s-a desfasurat in stare de libertate daca nu puteti invoca art.61 lit. b.
Ultima modificare: Luni, 7 Decembrie 2009
Gabriel George Mocanu, Consultant resurse umane
~ Conținut șters la cerere ~

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajat in penitenciar cernat gabriel cernat gabriel In luna februarie 2008 un angajat al firmei pe care o conduc a fost acuzat de furt si condamnat la 2 ani de detentie. asta deoarece mai avea de ispasit alti ... (vezi toată discuția)
Concediere BLETI BLETI pot concedia un salariat daca a fost condamna la o pedeapsa cu suspendarea executarii pedepsei ori amenda penala? (vezi toată discuția)
Concediere Daniel_Caciula Daniel_Caciula Buna ziua, In urma cu un an seful meu a incercat sa ma dea afara din diferite motive, insa nu a reusit pt ca am intrat in concediu de crestere copil. Acum am ... (vezi toată discuția)