avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 823 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Problemă cu o asigurare privată de sănătate
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Problemă cu o asigurare privată de sănătate

(Găsiți un rezumat al postului la final)
Acum doi ani am încheiat o asigurare privată de sănătate pentru că m-am gândit că, trăind în România, nu ar strica să poți apela la servicii private de sănătate la nevoie. La încheierea contractului am completat un chestionar despre starea de sănătate și istoricul medical, pe care eu consider că l-am completat cât de sincer am putut.
Acum câteva luni m-a lovit ghinionul și se pare că sufăr de o hernie de disc cu complicații care s-ar putea să necesite o intervenție chirurgicală. La un moment dat intervenția chirurgicală chiar era opțiunea recomandată de medicul neurochirurg, acum nu mai e cazul, însă problema ar putea reveni.
La momentul respectiv m-am adresat asiguratorului din partea căruia trebuia să obțin o preautorizare. Inițial nu mi s-a cerut nici un document, apoi mi s-a cerut fișa de la medicul de familie. Eu tocmai schimbasem de câteva luni (înainte să apară simptomele totuși) medicul de familie, am menționat asta, dar mi tot mi s-a cerut, menținând că este doar o formalitate. După ce am obținut și trimis documentul mi s-a cerut fișa de la medicul de familie precedent pe motiv că la el eram înscris când am încheiat polița. Atunci am protestat un pic deoarece mi-era dificil să mă deplasez pentru a obține un nou document. Cu toate acestea am făcut rost și de această fișă și am trimis-o.
Problema a apărut cu această nouă fișă. Când am primit-o am aflat și eu că în urmă cu 9 ani aveam trecut în fișă un diagnostic de "discopatie lombară". Mi-am adus aminte despre ce a fost vorba: la prima vizită la acel medic de familie i-am spus că am niște dureri de spate. Mi-a dat trimitere pentru o radiografie. Îmi mai aduc aminte că la radiografie, nici nu am vorbit cu medicul radiolog, însă asistenta mi-a spus că nu am nici o problemă. Mi-a dat și un film și, probabil o interpretare. Între timp mi-au trecut durerile de spate de la sine și după mai mult timp am ajuns din nou la medicul de familie cu filmul și interpretarea. Acum, nu îmi mai aduc aminte bine, însă cred că interpretarea a rămas la medicul de familie. Filmul înca îl am. Totodată, la următoarea consultație, medicul de familie a notat în fișă rezultatul radiografiei, care nu confirmă diagnosticul inițial de disopatie lombară. Nu am primit nici o altă trimitere, nici un tratament și am considerat problema îngropată. De atunci nu țin minte să mai fi avut dureri de spate.
Acum, asiguratorul insistă că am suferit de discopatie lombară și că nu am declarat asta la încheierea contractului de asigurare, iar asta îi dă dreptul să îmi refuze decontarea costului intervenției chirurgicale. Am vorbit numai prin e-mail și senzația este că ignoră întreg contextul problemei și repetă obsesiv că în fisă este trecut că am suferit de discopatie lombară. Nu pare să accepte și notele de la a doua consultație de la medicul de familie care conțin rezultatul radiografiei și insistă să trimit interpretarea de la medicul radiolog pe care nu o am (îmi amintesc vag că era o bucățică mică cât un post-it cu câteva cuvinte și o parafă). Totodată zice că trebuie să completez un nou chestionar în care să detaliez istoricul medical, ceea ce mi se pare absurd, deoarece din punctul meu de vedere este același.
Ce aș putea face în acest caz? La modul cel mai sincer, nu știu să fi avut vreo problemă cu spatele până acum, episodul de acum 9 ani cred ca a fost doar o contractură musculară care e durat ceva mai mult timp. Intervenția chirurgicală este una destul de costisitoare și aș avea nevoie de partea achitată de asigurator. Totodată mă simt neputincios și hăituit într-una din cele mai vulnerabile perioade a vieții mele, însă asta este o discuție pentru alt forum.

Rezumat: un asigurator refuză să preautorizeze o intervenție chirurgicală datorită unui diagnostic prezumtiv de acum 9 ani din fișa medicului de familie, diagnositc care nu a fost confirmat de investigațiile făcute la acea vreme
Ultima modificare: Joi, 9 Ianuarie 2020
pfa_it_bucuresti, utilizator

Alte discuții în legătură

Asiguratorul nu vrea să preautorizeze o intervenție chirurgicală pfa_it_bucuresti pfa_it_bucuresti Am o asigurare privată și trebuie să fac o intervenție chirurgicală în zona lombară. Am decis să fac intervenția într-un spital privat. Conform ... (vezi toată discuția)
Pensionare pe caz de boala (pensie de invaliditate) 51971 51971 Sunt diagnosticata cu discopatie lombara,spondiloza,scolioza si hiperlordoza lombara. Vreau sa stiu daca ma incadrez la boli profesionale si pot iesi la pensie ... (vezi toată discuția)
Contestare cml si expertiza constantin_nicu_cl constantin_nicu_cl Prin decizia I.C.C.J nr 1952/22.03.2005 am fost condamnaat definitiv pentru savarsirea infractiunii de cercetare abuziva.La dosar a fost depus un certificat ... (vezi toată discuția)