avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 439 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... comision restituire anticipata credit
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

comision restituire anticipata credit

In momentul de fata aproape toate bancile practica comision pentru restituirea anticipata a unui credit, clauza inclusa si in contractul de imprumut.
Din cite stiu, exista o H.G., sau lege, nu mai stiu exact, care interzice practicarea acestui comision.
Legea contractelor economice prevede ca orice clauza inclusa intr-un contract, care contravine unei prevederi legale, este nula.
In acest caz, clauza din contractul de imprumut de aplicare a comisionului de restituire anticipata credeti ca este nula sau nu ?
Cel mai recent răspuns: svaiter , utilizator 10:10, 29 Iunie 2006
zi-mi si mie actul legislativ la care te referi
Ultima modificare: Joi, 15 Iunie 2006
Romică Stoica, Consilier juridic
LEGE Nr. 289 din 24 iunie 2004
privind regimul juridic al contractelor de credit pentru consum destinate consumatorilor, persoane fizice
EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICATÃ ÎN: MONITORUL OFICIAL NR. 611 din 6 iulie 2004

Parlamentul României adoptă prezenta lege.

ART. 1
Prezenta lege reglementează regimul juridic al contractelor de credit pentru consum, destinate consumatorilor.
-----------------------------------------------------------------------------------------------
ART. 11
(1) Consumatorul are dreptul să achite anticipat, integral sau parţial, obligaţiile sale rezultate din contractul de credit.
(2) În cazul achitării anticipate a obligaţiilor sale contractuale, consumatorul are dreptul la o reducere echitabilă a costului creditului, stabilită proporţional cu perioada de utilizare a creditului respectiv.
----------------------------------------------------------------------------------------------------
ART. 16
(1) Încălcarea prevederilor prezentei legi atrage răspunderea civilă, contravenţională sau penală, după caz.
(2) Contractele încheiate după data intrării în vigoare a prezentei legi, cu nerespectarea prevederilor acesteia, sunt nule de drept. Acţiunea în constatarea nulităţii poate fi introdusă de orice persoană interesată şi se soluţionează de instanţa civilă competentă.
(3) Neîndeplinirea de către creditor a obligaţiilor sale rezultate din contractul de credit conduce la nerecunoaşterea garanţiilor.
----------------------------------------------------------------------------------------------------
ART. 18
(1) Orice dispoziţie contrară prezentei legi, în scopul afectării drepturilor consumatorilor, este nulă.
(2) Consumatorii nu pot renunţa la drepturile conferite prin prezenta lege.
(3) Prezenta lege se aplică şi contractelor de credit încheiate în forme speciale, în particular prin repartizarea valorii creditului pe mai multe contracte.
(4) Prevederile contractuale suplimentare sau dispoziţiile legale speciale prin care se conferă o mai mare protecţie consumatorului se aplică în mod corespunzător.
ART. 19
Prevederile prezentei legi se completează cu dispoziţiile Legii nr. 58/1998 privind activitatea bancară, cu modificările şi completările ulterioare, ale Legii nr. 148/2000 privind publicitatea, cu modificările şi completările ulterioare, ale Ordonanţei Guvernului nr. 21/1992 privind protecţia consumatorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, ale Legii nr. 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între comercianţi şi consumatori, cu modificările ulterioare, ale Codului penal, ale Codului comercial, precum şi ale Codului civil, în măsura în care acestea nu conţin dispoziţii contrare.
----------------------------------------------------------------------------------------------------
ART. 24

(2) Dispoziţiile prezentei legi intră în vigoare la 6 luni de la publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I.


ORDIN Nr. 2/231 din 6 aprilie 2005
pentru aprobarea Normelor de aplicare a Legii nr. 289/2004 privind regimul juridic al contractelor de credit pentru consum destinate consumatorilor, persoane fizice
EMITENT: BANCA NAŢIONALÃ A ROMÂNIEI
Nr. 2 din 6 aprilie 2005
AUTORITATEA NAŢIONALÃ PENTRU PROTECŢIA CONSUMATORILOR
Nr. 231 din 7 aprilie 2005
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL NR. 326 din 18 aprilie 2005
-------------------------------------------------------------------------------------------------
ART. 8
În înţelesul prevederilor art. 11 alin. (2) din lege, reducerea echitabilă a costului creditului se va determina de către creditor prin efectuarea unei analize juste şi obiective a avantajelor consumatorului în raport cu dezavantajele creditorului ce decurg din administrarea plăţilor anticipate şi din reinvestirea capitalului. Valoarea acesteia se va calcula prin reducerea totală sau parţială a costurilor aferente creditului pentru consum pentru perioada pentru care s-a efectuat rambursarea anticipată, cu respectarea principiului proporţionalităţii prevăzute de lege. În situaţia în care creditorul procedează la o reducere parţială a costurilor aferente creditului pentru perioada pentru care s-a efectuat rambursarea anticipată, nu îi este permis să aplice şi alte penalităţi.
Nu poate fi considerată reducere echitabilă aplicabilă consumatorului, în cazul rambursării anticipate, oferirea de bunuri sau de alte servicii de către creditor fără acordul scris al consumatorului. Termenii în care se efectuează rambursarea anticipată vor fi aduşi la cunoştinţă consumatorilor înainte de semnarea contractului de credit pentru consum şi vor fi stabiliţi cu respectarea precizărilor de mai sus.

Dupa cum bine ai remarcat, legea se aplica doar contractelor de credit pentru consum, nu contractelor de credit imobiliar/nevoi personale etc etc.
Daca intrebarea ta a pornit de la o speta anume, verifica daca nu cumva contractul de credit care te-a nemultumit se incadreaza in art.3 al aceleiasi legi (articol care prevede clar care tipuri de contracte de imprumut nu sunt guvernate de legea289/2004)
Am constatat cu regret ca nu ma incadrez, dar cel putin m-am lamurit.
Multam mult.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recalculare dobanda leasing Mihaila Doina Mihaila Doina Buna ziua, Am luat prin leasing o masina Skoda in urma cu 4 ani. Ea a fost achizitionata de la Porsche. Mentinez ca am luat masina pe persoana fizica. Luna ... (vezi toată discuția)
Dobnda leasing Mihaila Doina Mihaila Doina Buna ziua, Am luat prin leasing o masina Skoda in urma cu 4 ani. Ea a fost achizitionata de la Porsche. Mentinez ca am luat masina pe persoana fizica. Luna ... (vezi toată discuția)
Recalculare dobanda leasing Mihaila Doina Mihaila Doina Buna ziua, Am luat prin leasing o masina Skoda in urma cu 4 ani. Ea a fost achizitionata de la Porsche. Mentinez ca am luat masina pe persoana fizica. Luna ... (vezi toată discuția)