In categoria de profesii liberale, facturiile emitente trebuie sa aiba si serie, sau e suficient daca au numar. Daca pana acum am folosit si serie, pot sa emit in continuare si fara ?
Pct. 24 din anexa nr.1 la O.M.F.P. nr. 2634/2015 privind documentele financiar-contabile mentioneaza ca: "Entitatile vor asigura un regim intern de numerotare a documentelor financiar-contabile, astfel:
- persoanele care raspund de organizarea si conducerea contabilitatii vor desemna, prin decizie interna scrisa, o persoana sau mai multe, dupa caz, care sa aiba atributii privind alocarea si gestionarea numerelor aferente;
- fiecare document va avea un numar de ordine sau o serie, dupa caz, numar sau serie ce trebuie sa fie secvential(a), stabilit(a) de entitate. In alocarea numerelor se va tine cont de structura organizatorica, respectiv gestiuni, puncte de lucru, sucursale etc.;
- entitatile vor emite proceduri proprii de stabilire si/sau alocare de numere ori serii, dupa caz, prin care se va mentiona, pentru fiecare exercitiu financiar, care este numarul sau seria de la care se emite primul document;"
Da, puteti emite facturile fara serie, dar intocmiti o decizie ca de azi, ZZ.LL.AAAA facturile se vor intocmi fara serie, icepand de la numarul (poate fi orice numar). Mai important decat numarul este decizia.
De ce nu vreti sa fie cu serie? Aceasta permite ca sa puteti pune acealasi numar, in functie de conjunctura.
Intr-un an emit 12 facturi pentru o singura firma...atat tot anul. Am descarcat un nou formular de pe net ptr facuri si pe asta nu mai apare "seria".Am vrut sa stiu , daca pot folosi asta.
Formulare tipizate
dona77
Stiu ca facturile, chiar si chitantele, nu mai au regim obligatoriu tipizat (se pot emite si intr-un format de calculator); la fel este si cu restul ... (vezi toată discuția)