avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 381 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... O factura trebuie sa aiba neaparat si serie ?
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

O factura trebuie sa aiba neaparat si serie ?

In categoria de profesii liberale, facturiile emitente trebuie sa aiba si serie, sau e suficient daca au numar. Daca pana acum am folosit si serie, pot sa emit in continuare si fara ?
Cel mai recent răspuns: Caddy23 , utilizator 00:08, 12 Ianuarie 2020
Trebuie sa aiba si serie. Faceti ca pana acum.
Pct. 24 din anexa nr.1 la O.M.F.P. nr. 2634/2015 privind documentele financiar-contabile mentioneaza ca: "Entitatile vor asigura un regim intern de numerotare a documentelor financiar-contabile, astfel:
- persoanele care raspund de organizarea si conducerea contabilitatii vor desemna, prin decizie interna scrisa, o persoana sau mai multe, dupa caz, care sa aiba atributii privind alocarea si gestionarea numerelor aferente;
- fiecare document va avea un numar de ordine sau o serie, dupa caz, numar sau serie ce trebuie sa fie secvential(a), stabilit(a) de entitate. In alocarea numerelor se va tine cont de structura organizatorica, respectiv gestiuni, puncte de lucru, sucursale etc.;
- entitatile vor emite proceduri proprii de stabilire si/sau alocare de numere ori serii, dupa caz, prin care se va mentiona, pentru fiecare exercitiu financiar, care este numarul sau seria de la care se emite primul document;"
Da, puteti emite facturile fara serie, dar intocmiti o decizie ca de azi, ZZ.LL.AAAA facturile se vor intocmi fara serie, icepand de la numarul (poate fi orice numar). Mai important decat numarul este decizia.

De ce nu vreti sa fie cu serie? Aceasta permite ca sa puteti pune acealasi numar, in functie de conjunctura.
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Ianuarie 2020
Iulian MANEA, Contabil
Intr-un an emit 12 facturi pentru o singura firma...atat tot anul. Am descarcat un nou formular de pe net ptr facuri si pe asta nu mai apare "seria".Am vrut sa stiu , daca pot folosi asta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Formulare tipizate dona77 dona77 Stiu ca facturile, chiar si chitantele, nu mai au regim obligatoriu tipizat (se pot emite si intr-un format de calculator); la fel este si cu restul ... (vezi toată discuția)
Fara seria pe factura si chitanta hermitob hermitob Pe factura si chitanta daca nu scriem SERIA numai numarul este vreo problema ? Firma este platitor de TVA infiintat in 2014. (vezi toată discuția)
Factura emisa pfa blueyes1957 blueyes1957 buna ziua si LA MULTI ANI daca emit prima factura pe 2012 trebuie sa incep o serie noua cu nr. 001 va multumesc (vezi toată discuția)