avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 603 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort - partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort - partaj

Buna ziua! Ma numesc Luca si va rog sa ma lamuriti in cateva probleme. M-am casatorit civil in Italia in noiembrie 2004 cu o persoana de cetatenie ro. In 2006 am venit in tara cu suma de 10000 euro nedeclarati la vama, am cumparat un autoturism pe numele sotiei si am facut diverse investitii in apartamentul mamei mele (pe aceasta adresa am avut CI, sotia mea nu a avut niciodata domiciliul acolo). Toate investitiile au fost facute pe numele mamei mele dar nu exista facturi (doar o microcentrala care e achizitionata pe numele meu). In acelasi an am plecat inapoi in Italia reintorcandu-ne definitiv in iulie 2007 iar in august 2007 ne-am casatorit religios. In septembrie 2007 am cumparat o alta masina pe numele sotiei, cu un avans de 4000 de euro. Vechea masina am vandut-o, iar cu banii primiti am achitat avansul pentru masina noua. Fosta mea sotie a parasit domiciliul in aprilie 2008. Am incercat sa dau divort dar mi s-a spus ca certificatul din Italia nu este recunoscut in romania. In toamna 2008 am cerut recunoasterea actelor in tara, actiune ce a durat pana in iunie 2009. Dupa ce am primit actele care dovedeau ca certificatul de casatorie si inclusiv casatoria este recunoscuta am dat divort in Romania, divortul terminandu-sein sptembrie 2009. Atunci considerand ca nu mai avem nimic e impartit, neavand bunuri comune pe numele meu (doar masina cumparata de ea) nu am facut partajul. In februarie 2009 impreuna cu un prieten ne-am facut o societate (constructii), dar u avem profit la ea, doar o datorie in banca. In octombrie 2009 m-am recasatorit. In decembrie fosta sotie a cerut o parte din presupusele bunuri comune desi noi inainte am convenit ca cheltuielile facute in timpul casatoriei sunt mai mici cu 1000 de euro decat masina achizitionata de ea si care a ramas la ea (ea platind in continuare ratele). Am mai multe intrebari:
- Pot sa intentez partaj fara avocat? Daca da, cum?
- Ce martori se admit la proces?
- Ce sanse are ea la impartirea bunurilor ?
- Ce bunuri se impart la partaj?
- Investitiile facute in casa mamei fac obiectul partajului?
- Daca bunurile achizitionate in a doua casatorie pot face obiectul primului partaj?
- Ce drept are ea la societatea comerciala?
- Care ar fi procedura cea mai usoara? Daca eu vreau sa deschid partaj doar ca sa stabilesc ca eu nu am pretentii dar sa fie stabilit legal acest lucru,cum pot face fara sa fie prezenta si ea?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Antoanela Geaman , Avocat 12:38, 8 Decembrie 2009
in acest caz, firma fiind constituita in perioada casatoriei, va intra in masa partajabila.
actiunea de partaj este imprescriptibila, ceea ce inseamna ca fosta sotie poate investi instanta cu aceasta actiune oricand doreste.
din acest motiv v-am si recomandat sa rezolvati aceasta situatie.
Daca vand actiunile firmei timp de o luna si apoi le recumpar, Mai are dreptul fosta sotie la firma?
1.Actiunea de partaj este imprescriptibila , prin urmare poate fi introdusa oricand.

2.Partajul este o actiune complexa , de durata si complicata din pdv.procedural.prin urmare, daca nu exista sanse sa incehiati o tranzactie si veti dezbate in contradictoriu este neaparat necesar sa aveti avocat ...( doar vedeti cate intebari aveti deja , numai dvs...iar raspunsurile generate trebuie sa imbrace si o forma procedurala, altfel nu sunt luat in seama de instanta)
Desigur dvs. apreciati, doar sa nu spuneti ca nu vi s-a spus#-o

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj mini_cinie mini_cinie Spuneti-mi va rog,in situatia in care eu am divortat acum 3 ani si jumatate (si nu am facut inca partajul) ce sanse am sa pot obtine jumatate din 2 imobile ... (vezi toată discuția)
Despre partaj sindilaru sindilaru Buna ziua, ma numesc Valentina si am 22 ani. Parintii mei sunt despartiti de foarte mult timp, mai precis din aproximativ anul 2002 cand tata a plecat in ... (vezi toată discuția)
Dupa cati ani in cazul unui divort se impart bunurile? silicuta79 silicuta79 UN BUN PRIETEN ESTE IN PRAGUL DIVORTULUI,ESTE CASATORIT DE UN AN SI CATEVA LUNI,DAR DIN CAUZA SOTIEI,INFIDELA SI FARA SCRUPULE,TOTUL SE VA RUPE,M-AR INTERESA ... (vezi toată discuția)