avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1149 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... salarii compensatorii vs adeverinta somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

salarii compensatorii vs adeverinta somaj

Buna ziua ,
Salariile compensatorii acordate in perioada preavizului , in caz de concediere individuala , intra in calculul venitului brut pe ultima luna lucrata mentionata in adeverinta pentru somaj ? Daca da , care este reglementarea legala ?

va multumesc anticipat pentru ajutor .
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:03, 7 Decembrie 2009
Buna ziua,

conform ART.78. - (1) din Contractul colectiv la nivel national," La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariul lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi."
Asadar, este o plata ca si salariul. Atentie insa la partea cu impozitarea.
Codul fiscal spune ca nu se impoziteaza:"jsumele reprezentând platile compensatorii, calculate pe baza salariilor medii nete pe unitate, primite de persoanele ale caror contracte individuale de munca au fost desfacute ca urmare a concedierilor colective," Dar e specificat : concediere colectiva , nu individuala. (Aici parerile sunt impartite:hm:).
1. Pentru salariile compensatorii platite conform CCM angajatorul plateste: CASS, CAS, Fd. concedii medicale, Fd. risc si accidente, comision ITM. Nu se plateste somaj si Fd. garantare.
2. Pentru aceleasi salarii angajatul plateste: CASS, CAS, impozit. Nu plateste somaj.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salar compensatoriu cukrasz_kata cukrasz_kata Buna seara! doresc sa aflu ca salariul compensatoriu ce se primeste la concedieri colective se impoziteaza sau nu? Am citit in codul fiscal art.55 alin 4., ca ... (vezi toată discuția)
Plati compensatorii IonAndrei IonAndrei Am si eu urmatoarea intrebare: Este legal si carei legi,art. ... ,aln. .... este corect sa se retina contributiile sociale (somaj,sanatate,pensii) la platile ... (vezi toată discuția)
Ce retineri se fac? viorel_yes viorel_yes Care sunt retinerile ce se fac la salariile compensatorii? a) salarii comp brute? b)salarii comp nete ? Care este baza retinerilor si unde o gasesc ... (vezi toată discuția)